Επικίνδυνες οι γυναίκες που διαβάζουν

Γυναίκες αναγνώστριες στη ζωγραφική και τη φωτογραφία
Συγγραφέας : Bollmann, Stefan
Μεταφραστής : Τσινάρη, Πελαγία
Φωτογράφος : Cameron, Julia Margaret Sander, August Arnold, Eve
Ζωγράφος : Casas y Carbo, Ramón Burne - Jones, Edward Sir Feuerbach, Anselm Tissot, James Jacques Ebert, Anton Whistler, James Abbott McNeil Barber, Charles Burton Corinth, Lovis Henner, Jean - Jacques Roussel, Théodore Krőyer, Peter Severin Breyer, Robert Marquet, Albert Ilsted, Peter Hammershői, Vilhelm Larsson, Carl Vogeler, Heinrich King, Jessie Marion Corcos, Vittorio Matteo Lawrence, Alma - Tadema Hansen, Carl - Christian - Constantin Benson, Ambrosius Goes, Hugo van der Martini, Simone Harmenszoon van Rijn, Rembrandt Buonarroti, Michelangelo, 1475-1564 Fragonard, Jean-Honore κ.ά. Manet, Eduardo Matisse, Henri, 1869-1954 Fetti, Domenico Ochtervelt, Jacob Hennig, Gustav Adolph Eybl, Franz Füger, Friedrich Heinrich Liotard, Jean - Étienne Heinsius, Johann Ernst Raoux, Jean Boucher, François Vermeer, Jan Elinga, Pieter Janssens Van Gogh, Vincent
Εκδότης : Ποταμός
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 978-960-6691-13-3
Σελίδες : 152
Σχήμα : 28x22
Κατηγορίες : Φωτογραφικές συλλογές Γυναίκα Ζωγραφική - Συλλογές τέχνης

42.40 € 29.68 €




Οι γυναίκες που διαβάζουν είναι επικίνδυνες, επειδή διαβάζοντας απέκτησαν (και ίσως εξακολουθούν να αποκτούν) γνώσεις και εμπειρίες που δεν προορίζονταν για εκείνες. Η ιστορία των γυναικών αναγνωστριών αντικατοπτρίζεται στη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Το μοτίβο της γυναίκας που διαβάζει ανέκαθεν γοήτευε τους καλλιτέχνες κάθε εποχής. Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να επιτραπεί στις γυναίκες να διαβάζουν ό,τι θέλουν. Στην αρχή τους επιτρέπεται μόνο να κεντάνε, να προσεύχονται, να φροντίζουν τα παιδιά και να μαγειρεύουν. Από τη στιγμή, όμως, που ανακαλύπτουν στο διάβασμα τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το περιορισμένο περιβάλλον του σπιτιού με τον απεριόριστο κόσμο της σκέψης, της φαντασίας, αλλά και της γνώσης, γίνονται επικίνδυνες, απειλώντας να ανατρέψουν τη δεδομένη τάξη πραγμάτων. Οι εικόνες γυναικών που διαβάζουν έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και μεγάλη εκφραστική δύναμη. Οι πίνακες και οι φωτογραφίες αυτού του τόμου ανήκουν σε φημισμένους αλλά και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες που θα ανακαλύψουμε ή θα ξαναθυμηθούμε, μεταξύ των οποίων ο Ρέμπραντ, ο Βερμέερ, ο Ματίς, ο Χέκελ, ο Μύντερ ή η Ηβ Άρνολντ και η περίφημη φωτογραφία της "Η Μέριλιν Μονρόε διαβάζει τον "Οδυσσέα" του Τζόυς".

Ο Stefan Bollmann (γεν. το 1958) σπούδασε γερμανική φιλολογία, θεατρολογία, ιστορία και φιλοσοφία. Ζει και εργάζεται ως επιμελητής και συγγραφέας στο Μόναχο.






e-mail Facebook Twitter