Ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων μετά το διαζύγιο

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικογενειακού Δικαίου
Συγγραφέας : Συλλογικό έργο
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 978-960-562-445-3
Σελίδες : 232
Κατηγορίες : Οικογενειακό δίκαιο

35.00 € 29.75 €




Το Νοέμβριο του 2014 έλαβε χώρα στη Λάρισα το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, με θέμα «Ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων μετά το διαζύγιο». Τέθηκαν σοβαρά νομικά ζητήματα και προτάθηκαν λύσεις σχετικά με την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα και τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης μετά το διαζύγιο.

Για τα ζητήματα από τον υπολογισμό της αύξησης της περιουσίας κατά το άρθρο 1400 ΑΚ μίλησε ο επίκ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Γεώργιος Λέκκας. Για την παροχή πληροφοριών για τα αποκτήματα των συζύγων μίλησε η λέκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κα Ελένη Ζερβογιάννη. Για την εξασφάλιση της αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα μίλησε η δικηγόρος, ΔΝ, κα Φούλη Ευαγγελίδου-Τσικρικά. Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αοριστία της αγωγής αποκτημάτων των συζύγων μίλησε ο επίκ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Σπυρίδων Τσαντίνης. Για την ρύθμιση της οικογενειακής στέγης μετά το διαζύγιο μίλησε η αναπλ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, κα Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη. Ο κ Γεώργιος Γεωργιάδης, επίκ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, στην εισήγησή του πραγματεύθηκε το θέμα των δωρεών μεταξύ συζύγων και την τύχη τους μετά το διαζύγιο και ο επίκ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Ζαφείριος Τσολακίδης, το θέμα της αναλογικής εφαρμογής του άρθρου 1400 ΑΚ στην ελεύθερη ένωση και της εφαρμογής των διατάξεων για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Η κα Βιργινία Περάκη, λέκτορας υπό ένταξη στο ΔΠΘ, μίλησε για τις περιουσιακές συνέπειες από τη λύση του συμφώνου συμβίωσης.

Στο τέλος του βιβλίου «Ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων μετά το διαζύγιο» παραθέτονται από τον ομότ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Μιχάλη Σταθόπουλο, τα πορίσματα του συνεδρίου. Κύριο χαρακτηριστικό και σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη του Οικογενειακού Δικαίου αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εισηγητές δεν στάθηκαν σε μία θεωρητική προσέγγιση, αλλά προχώρησαν σε προτάσεις χρήσιμες για την νομοθετική και δικαστηριακή πράξη.







e-mail Facebook Twitter