Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ


Συγγραφέας : Γιοχάλας, Θανάσης ΒΑΙΟΥ ΖΩΗ
Εκδότης : Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-05-1825-2
Σελίδες : 448

21.00 € 15.54 €




"Η εφημερίδα Ραμπαγάς τον Ιούνιο του 1882 ανακοινώνει ότι λόγω του πολλαπλασιασμού των λωποδυτών πολίτες αποφάσισαν να συστήσουν Σύλλογον αντιλωποδυτικόν. Κάθε μέλος φέρει επί της ράχης του πινακίδα όπου ευκρινώς αναγράφεται η φράση Απαγορεύεται η προσέγγισις. Οι λωποδύτες απαντούν με τη σύσταση δικού τους σωματείου. Κάθε μέλος φέρει επί του στήθους την επιγραφή: Άρπαξε να φας και κλέψε νάχης".
Οι άνθρωποι διασταυρώθηκαν στους δρόμους και στις συνοικίες, έδωσαν τον παλμό της καθημερινότητας, ζωγράφισαν με τα θερμά και ψυχρά χρώματα των συναισθημάτων τους, ξανά και ξανά, το μεταβαλλόμενο τοπίο της πόλης. Έπαιξαν ρόλους πρωταγωνιστών ή βουβών προσώπων, δυναμικών ή απαθών θεατών, ενορχηστρώθηκαν στο ανώνυμο πλήθος των επωνύμων μελών της κοινότητας. [...]


Ο Θανάσης Γιοχάλας γεννήθηκε το 1955 στην πόλη της Κέρκυρας, όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, με μακρά θητεία στο 3ο Λύκειο Υμηττού. Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τη συγκέντρωση υλικού που αφορά την ιστορία της πόλεως των Αθηνών.






e-mail Facebook Twitter