Η αθλιότητα της φιλοσοφίας


Συγγραφέας : Marx, Karl, 1818-1883
Εκδότης : Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-960-03-7167-3
Σελίδες : 328
Κατηγορίες : Φιλοσοφία, Γερμανική

18.00 € 16.20 €




Η Αθλιότητα της φιλοσοφίας του Καρλ Μαρξ, δημοσιευμένη το 1847 ως «απάντηση στη Φιλοσοφία της αθλιότητας του κ. Προυντόν», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του κριτικού στοχαστή. Με την πραγ­ματεία αυτή ο Μαρξ αρθρώνει μια σειρά επιχειρημάτων, τα οποία στη συνέχεια θα αναπτυχθούν και θα συγκροτήσουν τις βασικές έννοιες και κατηγορίες της μαρξικής φιλοσοφίας και πολιτικής οικονομίας.

Στο έργο αυτό έννοιες όπως «καταμερισμός της εργασίας», «αντα­γωνισμός», «μηχανές» και πάνω απ’ όλα «αξία» (με τα κατηγορήματά της) αποτελούν πλέον αντικείμενα διεξοδικής κριτικής, με την οποία ε­λέγχεται συν τοις άλλοις και ο συγκαιρινός φιλοσοφικός λόγος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στην Αθλιότητα της φιλοσοφίας η κριτική αναπρο­σανατολίζεται αναφορικά με την αποτίμηση της εγελιανής φιλοσοφίας πέρα από τις όποιες σχηματικές ερμηνείες της.

Το γεγονός δε ότι η κριτική αυτή εκφράζεται μέσα από ένα συγγραφι­κό ύφος το οποίο περιλαμβάνει ισότιμα τη λογική ανάλυση και τον ειρω­νικό σχολιασμό συμβάλλει στην αναγνωστική απόλαυση του κειμένου.

Η νέα μετάφραση από τον Θανάση Γκιούρα λαμβάνει υπόψη το επί­πεδο έρευνας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο των Απάντων (MEGA) των Μαρξ και Ένγκελς και συνοδεύεται από ιστορικά παραρτήματα, καθώς και από έναν ενημερωτικό Πρόλογο του μεταφραστή.


Ο Χάινριχ Κάρλ Μάρξ (Τρίρ 1818 - Λονδίνο 1883) θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του "Γερμανικού ριζοσπαστισμού". Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του "Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος", καθιερώνεται σαν ένας απ' τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ' την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.






e-mail Facebook Twitter