Η Αποκατάσταση του Εωσφόρου


Συγγραφέας : Σοφία Άντζακα
Εκδότης : Σπαγειρία
Έτος έκδοσης : 1989
ISBN :
Σελίδες : 326
Σχήμα : 14x21
Κατηγορίες : Αγγλική πεζογραφία - Αφήγημα

16.96 € 12.72 €




«Ο τίτλος του βιβλίου με τα δύο διηγήματα του Πήτερ Ουσπένσκυ είναι: «Συνομιλίες με έναν Διάβολο». Ο τίτλος του πρώτου διηγήματος είναι: «Ο Εφευρέτης» και του δεύτερου: «Ένας Καλοκάγαθος Διάβολος». Από την πρώτη κιόλας ματιά, ακόμα κι ένας ανυποψίαστος αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι η σκέψη του συγγραφέα αρχίζει να ωριμάζει μόνο από το δεύτερο διήγημα. Ωστόσο, ένας υποψιασμένος αναγνώστης θα βρει, ακόμα και σ’ αυτό το δεύτερο, «ώριμο,» διήγημα, ρωγμές, κενά, ακαθοριστίες, αβεβαιότητες, ασυνέπειες, λανθασμένες εκτιμήσεις, ακόμα και ανακρίβειες. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορέσει να μην ομολογήσει ότι, στο σύνολό του, το διήγημα είναι κάτι παρά πάνω από διεγερτικό και προκλητικό, πράγμα που σπανίζει στον γραπτό λόγο σήμερα.

 

Εμείς, σαν υποψιασμένοι αναγνώστες, περιορίσαμε τη μελέτη μας στο δεύτερο διήγημα του συγγραφέα, αναλαμβάνοντας να συμπληρώσουμε τα κενά του, να γεφυρώσουμε τις ασυνέχειες, να αναπτύξουμε τους ατελείς συλλογισμούς του, να επεκτείνουμε και να ξεδιπλώσουμε τις σπερματικές ιδέες του ως την ακραία της συνέπεια. […] Παραθέτουμε, λοιπόν, πρώτα το κείμενο του Ουσπένσκυ και τη δική μας ανάλυση στη συνέχεια, με την ελπίδα ότι οι αναγνώστες του «Αναζητώντας τον Κόσμο του θαυμαστού», του «Η Θεωρία της Αιώνιας Ζωής», του «Η Παράξενη Ζωή του Ιβαν Οσοκίν», θα βρουν στις σελίδες του μικρού αυτού πονήματος την απάντηση σε όσα ερωτήματα έχουν αφήσει αναπάντητα τα παραπάνω βιβλία».

 

«Η Αποκατάσταση του Εωσφόρου» αποτελεί το απαύγασμα της σκέψης της Σοφίας Άντζακα. Είναι ένα βιβλίο με ισχυρότατο παλμό που, για όσους είναι δεκτικοί, ανοίγει βαθιά κανάλια-διόδους μέσα στην σκοτεινή μήτρα του είναι τους, οδηγώντας στην έκφραση του βαθύτερο εαυτού μέσα από αυτά. Ένα βιβλίο, που γεφυρώνει το προαιώνιο σχίσμα μέσα στην ψυχή μας και βοηθά να προσδώσουμε Νόημα στην ύπαρξή μας.







e-mail Facebook Twitter