Η γένεση κατά τους αρχαίους Έλληνες

Τιτάνες το πρώτο δωδεκάθεο: Ωκεανός, Κοίος, Κριός, Υπερίων, Ιαπετός, Κρόνος, Τηθύς, Φοίβη, Θεία, Θέμις, Μνημοσύνη, Ρέα
Συγγραφέας : Γονιδέλλης, Απόστολος Ε.
Εκδότης : Πύρινος Κόσμος
Έτος έκδοσης : 1997
ISBN : 978-960-430-032-7
Σελίδες : 234
Τόμος : 2
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Μυθολογία, Ελληνική

16.00 € 12.00 €




Όλοι γνωρίζουμε το Ελληνικό Δωδεκάθεο με τους θεούς του Ολύμπου. Όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πως αυτό ήταν το δεύτερο Δωδεκάθεο, γιατί το πρώτο, που αναφέρεται στην αρχή της Δημιουργίας, ήταν οι ΤΙΤΑΝΕΣ.
Έξι άρρενες και έξι θήλειες θεότητες από τις οποίες προέκυψαν όλοι οι μετέπειτα γνωστοί θεοί, όπως ο Ζευς, ο Ποσειδών, η Ήρα, η Δήμητρα κ.ά., αλλά και οι άνθρωποι. Το όνομα ΤΙΤΑΝΕΣ είναι σε όλους γνωστό και το χρησιμοποιούμε συχνά.
Όμως δεν είναι σε όλους γνωστό ποιοι ήταν αυτοί οι πρώτοι δώδεκα θεοί, τα ονόματά τους και το έργο τους. Ίσως μας διαφεύγει πως οι αγγλόφωνες χώρες τιμούν μέχρι σήμερα τον Κρόνο διατηρώντας το Saturday (Saturnus-day), ενώ τέτοια τιμή δεν του έχει γίνει στο ελληνικό ημερολόγιο.
Και λίγοι γνωρίζουμε πως η Τιτανίδα Φοίβη έκανε το πρώτο δώρο γενεθλίων που αναφέρεται στις μυθολογίες του κόσμου. Με οδηγό μας λοιπόν πάντα τον Ησίοδο, θα ασχοληθούμε μ' αυτές τις αρχέγονες θεότητες για να γνωρίσουμε το μεγαλείο τους, τις θείες ιδέες και τους νόμους που προσωποποίησαν και τι πρόσφεραν στην ανθρωπότητα. Έτσι θα μάθουμε ποιοί ήταν αυτοί οι πρώτοι θεοί, που εμφανίσθηκαν στον κόσμο, που όπως φαίνεται στη "θεογονία", ήταν οι "παππούδες" όλων των μετέπειτα θεών. 


Ο Απόστολος Γονιδέλλης γεννήθηκε στα Λουτρά της Λέσβου και ασχολείται πολλά χρόνια με τα γράμματα. Εδώ και πολύ καιρό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα με την Ελληνική Προϊστορική Παράδοση και το Ελληνικό Κοσμογονικό και Θεογονικό σύστημα. Θεωρείται δε ένας από τους λίγους εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει δώσει, και συνεχίζει να δίνει, μεγάλο αριθμό διαλέξεων προωθώντας θέματα που αφορούν τον ελληνισμό. Εκτός όλων αυτών είναι ενεργό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς συλλόγους και οργανισμούς.






e-mail Facebook Twitter