Η ειδική εκπαίδευση 2020 plus

Για μια συμπεριληπτική ή ολική εκπαίδευση στο νέο ψηφιακό σχολείο με ψηφιακούς πρωταθλητές
Συγγραφέας : Στασινός, Δημήτρης Π.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2016
ISBN : 9789600231694
Σελίδες : 542
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ειδική αγωγή

34.98 € 22.39 €




Το εκπαιδευτικό όραμα σε κάθε προοδευτική κοινωνία των ανθρώπων στην εποχή του 21ου αιώνα είναι η προγραμματική θέσπιση και η λειτουργία ΕΝΟΣ σχολείου, του σχολείου της γειτονιάς, για το ΣΥΝΟΛΟ των μαθητών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Δηλαδή ενός Σχολείου που να είναι Δημοκρατικό, Ανθρώπινο, Κοινωνικό, Ελεύθερο, Φιλικό και Ευέλικτο με Πολυπολιτισμική και Ψηφιακή κουλτούρα. Πρωταγωνιστής του πρέπει να είναι ο Μαθητής ο οποίος θα παρίσταται όχι μόνο ως προσκεκλημένος θεατής αλλά και ως συνεργός (συμμέτοχος) στο επίκεντρο των ραγδαία σημειούμενων αλλαγών στην εκπαίδευση και το καθημερινό συγκείμενο γενικότερα. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ΕΝΑ σχολείο που καλείται να παρέχει ενιαία εκπαίδευση στο ΣΥΝΟΛΟ των μαθητών (παιδιών και εφήβων) σε μια αναπτυσσόμενη ψηφιακή Ελλάδα, να είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και να εμφορείται από έξυπνες ιδέες και κατακτήσεις της επιστήμης προσβλέποντας στην πρόσκτηση δεξιοτήτων και διευρυμένη γνώσης εκ μέρους του μαθητή. Και τούτο με τη συστηματική παροχή Συμπεριληπτικής ή Ολικής Εκπαίδευση (Inclusive Education). Ο λόγος για ΕΝΑ σχολείο που (θα) διέπεται από το σεβασμό και διακονία της διαφορετικότητας των μαθητών. Μια τέτοια μετεξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού σχολείου συνάδει άλλωστε με τη Διακήρυξη της Σαλαμάνκα στην Ισπανία για ισότιμη εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μια Διακήρυξη που προέκυψε σε παγκόσμιο forum 300 και πλέον συνέδρων από 92 χώρες και 25 διεθνείς οργανισμούς κατά την εκπνοή περίπου του προηγούμενου αιώνα (1994) και υπό την αιγίδα της UNESCO. Η έμφαση των επιχειρούμενων (και ατυχώς ατελέσφορων ως τώρα) μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων στην εκπαίδευση σε κάθε κοινωνικο-οικονομικά αναπτυγμένη (και αναπτυσσόμενη) χώρα, επομένως και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, (πρέπει να) εστιάζεται στον καθορισμό μιας "globl agenda" φιλόδοξων δράσεων κάθε εκπαιδευτικού στο νέο σχολείο για ποιοτική αναβάθμιση του πολυσχιδούς του έργου (διδακτικού και υποστηρικτικού). Η οικεία επενέργειά του θα (πρέπει να) στοχεύει ειδικότερα στην ψυχοκοινωνική ολοκλήρωση κάθε μαθητή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συνδεόμενων με τη νέα εποχή της μαγικής εικόνας, της γνώσης και της (υπερ)πληροφορίας.
Η Ειδική Εκπαίδευση στην κοινωνία του 21ου αιώνα συμπυκνώνει ένα επιμελώς σχεδιασμένο σύστημα ποικίλων τεχνικών και προσεγγίσεων που έχουν χαρακτήρα σύνθετο, κοινωνικό, φιλοσοφικό, εννοιολογικό και διδακτικο-υποστηρικτικό. Αποσκοπεί δηλαδή στην ολόπλευρη στήριξη ΟΛΩΝ των παιδιών και των εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διασφαλίζοντας τη φοίτησή τους στο γενικό (κοινό) σχολείο της γειτονιάς τους και την κοινωνική συναλλαγή τους με συνομηλίκους και τους γνώριμους φίλους.
Η παρούσα αναθεωρημένη πραγματεία εστιαζόμενη στην Ειδική Εκπαίδευση συνθέτει ένα φιλόδοξο εγχείρημα του είδους του. Στοχεύει σε μια συστηματική και πολλαπλή ανάγνωση και εμβάθυνση -κλινική, ψυχολογική, διδακτική, υποστηρικτική, ερευνητική και αυτοπεριγραφική- του συνόλου των ομάδων που συγκροτούν τα παιδιά και οι έφηβοι με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το οικείο εγχείρημα τοποθετείται στη χρονική προοπτική του "2020 plus" γιατί αυτή εκλαμβάνεται ως σημαντικό προγραμματικό ορόσημο στο οποίο απολήγει το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο Αναφοράς της διευρυμένα Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).
Απώτερος στόχος μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να καταστεί κυρίαρχη η αντίληψη και η πρακτική στην ερευνητική και εκπαιδευτική πλατφόρμα των επιστημόνων και λοιπών επαγγελματιών στον οικείο χώρο για ΜΙΑ και μόνο παρεχόμενη εκπαίδευση και για ΕΝΑ σχολείο που θα είναι στη φύση του ψηφιακό και πλήρως εξοπλισμένο απευθυνόμενο με αποτελεσματικότητα στις ποικίλες ανάγκες του κάθε μαθητή. Σε μια τέτοια πλατφόρμα δραστηριοποιούμενος ο σύγχρονος και υποψιασμένος εκπαιδευτικός θα πρέπει να εκλαμβάνει ως ΠΡΟΚΛΗΣΗ τη φοίτηση παιδιών με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο και να θεωρεί ελκυστική την ενασχόλησή του με το ΣΥΝΟΛΟ των μαθητών της τάξης του σχεδιάζοντας μια "glogal agenda δράσεων" [...]


Ο Δημήτρης Στασινός σπούδασε, με υποτροφία του ΙΚΥ, στη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Κλασικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την οποία και έλαβε το πτυχίο το 1971. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ειδική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Dundee της Σκοτίας (1981). Εργάστηκε για τρεις δεκαετίες και πλέον ως καθηγητής Ειδικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (Τομέας Ψυχολογίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διετέλεσε επί σειρά ετών Δ/ντής του Τομέα Ψυχολογίας και για δυο ακαδημαϊκά έτη Αναπληρωτής Πρόεδρος του οικείου Τμήματος. Κατήρτισε και διηύθυνε για εννέα περίπου ακαδημαϊκά έτη (2002-2010) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με αντικείμενο «Δυσλεξία: Πολυ-γλωσσικό Περιβάλλον και Χρήση της Νέας Τεχνολογίας στην Αντιμετώπιση της» που λειτούργησε στο οικείο Τμήμα του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Λογοθεραπείας του Α ΤΕΙ Πάτρας. Είναι συγγραφέας συγγραμμάτων και άρθρων δημοσιευμένων στην ελληνική ή/και στην αγγλική. Οι τίτλοι των συγγραμμάτων του (εκδόσεις Gutenberg είναι: "Η Ειδική Εκπαίδευση στην Ελλάδα" (2001), "Μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού και του εφήβου" (2003), "Αυτισμός" (μτφρ.) (2003), "Δυσλεξία και σχολείο" (1999), "Ψυχολογία του λόγου και της γλώσσας - Δυσλεξία και λογοθεραπεία" (2009). Συνεργάστηκε με πανεπιστήμια του εξωτερικού (Ευρώπη και Αμερική) σε οικεία θέματα και συμμετείχε σε ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης. Έλαβε μέρος με εισηγήσεις σε αριθμό επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οργάνωσε επίσης συνέδρια, πανελλήνια και ευρωπαϊκά, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με οικεία θέματα. Αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Αύγουστο 2010 και συνεχίζει να εργάζεται ως διδάσκων και ερευνητής σε Σχολή Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου του εξωτερικού.






e-mail Facebook Twitter