Η εμπλοκή των ΜI6 και CIA στην Αλβανία και ο ρόλος της Ελλάδας 1949-1953


Συγγραφέας : Κόντης, Βασίλειος
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-204-418-6
Σελίδες : 192
Κατηγορίες : Παγκόσμια ιστορία

7.49 € 6.74 €




Η γε­ω­πο­λι­τι­κή θέ­ση της Αλ­βα­νί­ας, απο­μο­νω­μέ­νης από τα υπό­λοι­πα κρά­τη του κομ­μου­νι­στι­κού μπλοκ, και το μι­κρό της μέ­γε­θος, την κα­τέ­στη­σαν το ιδα­νι­κό «πει­ρα­μα­τό­ζωο» για να δο­κι­μα­στεί η «Επι­χεί­ρη­ση Ρολ­μπάκ». Την υλο­ποί­η­ση του επι­χει­ρη­σι­α­κού σχε­δι­α­σμού ανέ­λα­βαν το 1949 από κοι­νού οι Βρε­τα­νοί και οι Αμε­ρι­κα­νοί με τα προ­γράμ­μα­τα που είχαν τις κω­δι­κές ονο­μα­σί­ες «Valuable» και «Fiend» αντί­στοι­χα.

Ο τε­λι­κός στό­χος της επι­χεί­ρη­σης ήταν η ανα­τρο­πή της αλ­βα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης του Χό­τζα, μι­ας κυ­βέρ­νη­σης απο­λύ­τως ελεγ­χό­με­νης από την ΕΣ­ΣΔ, και η εγκα­τά­στα­ση μι­ας νέ­ας κυ­βέρ­νη­σης που θα ήταν απο­δε­κτή από τον αλ­βα­νι­κό λαό και ταυ­τό­χρο­να δεν θα ήταν εχθρι­κή προς τα συμ­φέ­ρο­ντα των ΗΠΑ. Επί­σης ένας από τους βα­σι­κούς στό­χους ήταν να εξα­λει­φθεί ο κίν­δυ­νος να μπο­ρούν οι Έλ­λη­νες κομ­μου­νι­στές να χρη­σι­μο­ποι­ούν την Αλ­βα­νία ως βά­ση για ανταρ­το­πό­λε­μο, όπως συ­νέ­βη κα­τά την δι­άρ­κεια του Εμ­φυ­λίου. – Δη­μή­τρης-Μερ­κού­ρι­ος Κό­ντης


Ο Βασίλης Κόντης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Αμερική, στο New York University από όπου πήρε το διδακτορικό του στη Νεώτερη Ιστορία το 1973. Διετέλεσε συνεργάτης διευθυντής και πρόεδρος του ΙΜΧΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.






e-mail Facebook Twitter