Η εσωτερική βαρβαρότητα

Δοκίμιο για την σύγχρονη ακοσμία
Συγγραφέας : Mattei, Jean - Francois
Μεταφραστής : Αντωνοπούλου - Τρεχλή, Ζωή
Εκδότης : Αρμός
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 978-960-527-561-7
Σελίδες : 560
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Καλές τέχνες - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Ηθική Εκπαίδευση - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Πολιτική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

30.43 € 22.52 €




Η ηθική, η πολιτική, η εκπαίδευση και η τέχνη είναι οι τέσσερις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται αυτό το βιβλίο. Ο συγγραφέας συμμερίζεται την απαισιοδοξία ή και την απελπισία διανοητών όπως ο Baudelaire, o Nietzche, η Hannan Arendt, ο Charles Taylor ή ο George Steiner κ.α., υποδεικνύοντας -πιο συχνά καταγγέλοντας- την ολέθρια κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή νεωτερική και μετανεωτερική ταυτότητα. Αυτή, έχοντας απελευθερωθεί από τις πάγιες υπερβατικές αρχές, καταλήγει σταδιακά σε έναν γενικευμένο σχετικισμό, ακόμα και μηδενισμό, ο οποίος αποδίδεται με όρους "κρίσης του νοήματος" σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Σπεύδει να διαλύσει τη σύγχυση που μας κάνει να χαρακτηρίζουμε ως πρωτοποριακό οτιδήποτε διεγερτικό, έξαλλο ή παθολογικό, οτιδήποτε θυσιάζει το νόημα στον βωμό της διαδικασίας, και να μας υπενθυμίσει ότι κάτι τέτοιο είναι στην πραγματικότητα βαρβαρότητα, διαφορετική ίσως από την αρχαία αρπακτική βαρβαρότητα, αλλά όμως πιο ύπουλη και πιο απειλητική, επειδή φωλιάζει μέσα στην καρδιά του πολιτισμού, ενώ εκείνος πιστεύει ότι την είχε οριστικά κατανικήσει.

Ο Jean-Francois Mattei είναι καθηγητής παιδιατρικής και γενετικής, μέλος του Γαλλικού Κοινοβουλίου για την περιοχή Bouches-du-Rhone και της Γενικής Συνέλευσης του Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Ανεξάρτητων. Ήταν ο εισηγητής των γαλλικών νόμων για τη βιοηθική (1994) και των μεταρρυθμίσεων για τις υιοθεσίες (1996 και 2000). Πρόσφατα εκλέχθηκε στην Ακαδημία Ιατρικής. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα υγείας και έχει γράψει αρκετά άρθρα. Συμμετείχε στη διερεύνηση του θέματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, το 1997, και είναι ο εμπνευστής μιας πρόσφατης κίνησης στο διαδίκτυο εναντίον της κατοχύρωσης γονιδίων.






e-mail Facebook Twitter