Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας

Όψεις της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας
Συγγραφέας : Χριστόπουλος, Δημήτρης Κ.
Υπεύθυνος Σειράς : Τσιτσελίκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Δημήτρης Κ.
Εκδότης : Κριτική
Έτος έκδοσης : 2002
ISBN : 978-960-218-262-8
Σελίδες : 303
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ρατσισμός Μειονότητες
Σειρά : Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων: Σειρά Μελετών Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων· Σειρά Μελετών Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων: Σειρά Μελετών· Περίοδος Α΄

19.00 € 13.11 €




Η ιδέα που διατρέχει το βιβλίο αυτό είναι πως η ετερότητα ενδιαφέρει όταν (ανα)παράγει σχέσεις εξουσίας: σχέσεις εξουσίας ανάμεσα σε μειονότητες και κράτη, σχέσεις ισχύος ανάμεσα ή μέσα στις ίδιες τις ομάδες, σχέσεις ανισότητας ανάμεσα σε μετανάστες και γηγενείς, κ.ο.κ. Όταν η ετερότητα δεν δημιουργεί τέτοιες σχέσεις, οι άνθρωποι γενικά δεν μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν μαζί της. Κάθε άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο είναι άλλος, "έτερος", φυσιολογικά διαφορετικός, ωστόσο, όταν στις μέρες μας μιλάμε για διαφορά, δεν έχουμε στο νου μας κάθε διαφορά. Ως γενική διαπίστωση μπορούμε να πούμε ότι, γενικά, η διαφορά είναι αδιάφορη. [...] (από τα προλεγόμενα του βιβλίου)

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Αθήνα, 1969) διδάσκει από το 2000 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής το 2012. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εγγράφονται στην ευρύτερη θεματική της θεωρίας του κράτους, του δικαίου και των δικαιωμάτων σε εφαρμοσμένη, συγκριτική και ιστορική προοπτική με έμφαση σε ζητήματα μειονοτήτων, μεταναστών και ιδιότητας του πολίτη. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ). Την περίοδο 2003-11 υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της οποίας είναι σήμερα αντιπρόεδρος, όπως και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH). Από το 1998 διευθύνει, μαζί με τον Κ. Τσιτσελίκη, τη Σειρά Μελετών του ΚΕΜΟ (στις εκδόσεις Κριτική ως το 2009 και έκτοτε στις εκδόσεις Βιβλιόραμα).






e-mail Facebook Twitter