Η ιστορία μπροστά στο φακό του Γιάννη και Μίλτου Μανάκια

Ιωάννινα, Μοναστήρι, Πίνδος, Γρέβενα, Θεσσαλονίκη
Συγγραφέας : Τζιόλας, Αλέξανδρος Γ.
Φωτογράφος : Μανάκια, Γιαννάκης Μανάκια, Μίλτος
Εκδότης : Περιοδικό "Δίαυλος"
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN :
Σελίδες : 130
Σχήμα : 27x32
Κατηγορίες : Θεσσαλονίκη - Φωτογραφικά λευκώματα Ελλάς - Ιστορία - Φωτογραφικά λευκώματα Μακεδονία - Φωτογραφικά λευκώματα Ήπειρος - Φωτογραφικά λευκώματα

20.00 € 17.80 €




Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει εξ αρχής την έκδοση ''Συλλεκτική'' καθότι, όπως φαίνεται, αφορά σε μία συλλογή φωτογραφιών & εικόνων από το έργο των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων και δεν προβλέπει να κάνει άλλη έκδοση. Είναι γεγονός ότι πέρασαν αρκετά χρόνια από την τελευταία έκδοση, αφιερωμένη στους αδελφούς Μανάκια και αν ενθυμούμαι καλά η τελευταία έκδοση, αφιερωμένη στο έργο τους, έγινε το 1997 την χρονιά "Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα", η οποία έχει ήδη εξαντληθεί. Η Ελλάδα περίμενε χρόνια να έρθουν ξανά οι Μανάκια στην επικαιρότητα, τη στιγμή που γείτονες χώρες πραγματοποιούν δραστηριότητες στο όνομά τους! Είναι εξ άλλου,τώρα και τα γεγονότα στην περιοχή μας. Καλύτερη χρονική σύμπτωση και καλύτερη αναγνώριση του έργου τους, δύσκολα θα υπάρξει από αυτή που γίνεται σήμερα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Τζιόλα των 130, γεμάτων φωτογραφιών, σελίδων του. Το βιβλίο πραγματοποιεί μία βαθιά βουτιά-τομή στο εκτενές έργο των Αφων Μανάκια και φέρνει στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες και αποσπάσματα των ταινιών τους, που μέχρι τώρα στο σύνολό τους ήταν χαμένα. Ως γνωστόν οι Μανάκια έδρασαν στα Κεντρο-Δυτικά Βαλκάνια από το 1895 μέχρι το θάνατό τους (1954 & 1964) σε μία διαρκώς ταραγμένη γεωγραφικά περιοχή και έχουν στο ενεργητικό τους, σε όλα αυτά τα χρόνια, μία ατέλειωτη και ακατάπαυστη δραστηριότητα στον χώρο της φωτογραφίας & του κινηματογράφου.Ήταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων και οι διασημότεροι φωτογράφοι στις αρχές του 1900 σε όλα τα Βαλκάνια. Σήμερα θεωρούνται θρύλοι!

Ο Αλέξανδρος Γ. Τζιόλας είναι πολιτικός μηχανικός και γεννήθηκε το 1957 από γονείς αγρότες σ' ένα χωριό της ορεινής Πίνδου, το Πανόραμα Γρεβενών. Συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική και κοινωνική δράση στην πατρίδα του και στη Θεσσαλονίκη, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, ανέπτυξε μία σταθερή και στενή σχέση με τα θέματα της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνέβαλε έτσι στην συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης, για μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναδείκνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και θα αξιοποιεί το περιβάλλον σεβόμενη τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους. Κατά τη φοιτητική του δράση διετέλεσε επί τριετία πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών και εκπρόσωπος των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής (1977-1981) καθώς και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Υπήρξε μέλος της Αντιπροσωπείας στο ΤΕΕ της Κεντρικής Μακεδονίας (1998-2001). Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωτοστάτησε (από το 1996 μέχρι σήμερα) στην οργάνωση συλλόγων, εκδηλώσεων και δράσεων για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή των Γρεβενών και στην Πίνδο. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, πρότεινε την συγκρότηση του θεσμού "Φεστιβάλ Πίνδου" και την ίδρυση Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών Ελιμείας. Συνέγραψε άρθρα και έκανε παρεμβάσεις σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και τοπικής κυκλοφορίας, καθώς και στο διαδίκτυο, στους προαναφερόμενους τομείς. Έχει εκδώσει τα βιβλία: - "Αντοχή υλικών", (1985) - "Σιδηρές κατασκευές", (1986) και - "Σύμμικτες κατασκευές", (1987) στο γνωστικό αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού κ.ά.






e-mail Facebook Twitter