Η κοινωνιολογία και η μεθοδολογία της

Η σχολή της Φραγκφούρτης: Διαμάχες θετικιστών και αντιθετικιστών: Συμφιλιωτικές θέσεις: Συμβολές του P. Bourdieu και του A. Giddens: Η κοινωνιολογία στην Ελλάδα: Κοινωνικές έρευνες και δημοσκοπήσεις
Συγγραφέας : Λαμπίρη - Δημάκη, Ιωάννα
Εκδότης : Σάκκουλας Αντ. Ν.
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 978-960-15-0870-2
Σελίδες : 218
Τόμος : 2
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Κοινωνιολογία Κοινωνιολογία - Μεθοδολογία

22.43 € 19.07 €




Το δίτομο βιβλίο «Η Κοινωνιολογία και η Μεθοδολογία της» της Καθηγήτριας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννας Λαμπίρη-Δημάκη προϊόν πολυετούς διαλόγου με τους φοιτητές της, είναι μια εισαγωγή στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης της κοινωνίας. Πρόκειται για επιστήμη της νεωτερικότητας που γεννήθηκε στην καρδιά της νεωτερικότητας τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα κυριότερα θέματα που αναπτύσσονται σε αυτό το έργο είναι η θεωρητική πολυφωνία της κοινωνιολογίας (παλαιότερες και σύγχρονες θεωρήσεις) και τα αίτιά της, τα κυριότερα μεθοδολογικά εργαλεία και οι αρχές της επιστημονικής έρευνας, οι διαμάχες θετικιστών και αντιθετικιστών για την ταυτότητα της κοινωνιολογίας ως επιστήμης και οι συμφιλιωτικές θέσεις. Η άποψη της συγγραφέως είναι ότι η εξοικείωση των φοιτητών και του ευρύτερου κοινού με τον κριτικό, απομυθοποιητικό λόγο της κοινωνιολογίας έχει και μια σημαντική πολιτισμική χρησιμότητα, καθώς ενθαρρύνεται η κοινωνική αυτογνωσία και η ελεύθερη από προκαταλήψεις σκέψη.

Η Ιωάννα Λαμπίρη - Δημάκη (1932-2004) τελείωσε το διδακτορικό της στην κοινωνιολογία στο London School of Economics (1962). Από το 1962 μέχρι το 1967 εργάστηκε πρώτα ως ερευνήτρια στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και μετά ως διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών Αθηνών. Το 1975 εξελέγη υφηγήτρια κοινωνιολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 καθηγήτρια στην ίδια σχολή. Οι δημοσιεύσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφέρονται κυρίως σε πορίσματα ερευνών της για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, σε μεθοδολογικά ζητήματα κοινωνικών επιστημών και στην εξέλιξη της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με παρουσιάσεις νέων βιβλίων στο χώρο των κοινωνικών επιστημών.






e-mail Facebook Twitter