Η μεγάλη κατάσκοπος "Κυβέλη Σεργίου"

Η Κυβέλη Σεργίου, η Μάτα Χάρι της Ελλάδος αφηγείται στον Αντώνη Σανουδάκη
Συγγραφέας : Σανουδάκης, Αντώνης Κ. Σεργίου, Κυβέλη
Εκδότης : Ταξιδευτής
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 978-960-8365-99-5
Σελίδες : 141
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Κρήτη - Ιστορία - 1939-1945 Ελλάς - Ιστορία - 1940-1944 - Προσωπικές αφηγήσεις Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944

16.31 € 12.23 €




Μία πανέμορφη κοπέλα, η Κυβέλη Σεργίου, μόλις δεκαεννέα ετών, πείθεται από την Εθνική Αντίσταση Κρήτης και εισδύει στα άδυτα της γερμανικής Komandatur στο Ηράκλειο, αναδειχθείσα, μυθιστορηματικά, ως η "Μάτα Χάρι" του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στο μεσοπόλεμο, μαθήτρια του γυμνασίου θηλέων, ξεσηκώνει τις σταφιδεργάτριες, με πύρινους λόγους και τη φεμινιστική εφημερίδα της "Η Γυναίκα", για τα δικαιώματα της γυναίκας. Μυείται στην αντίσταση και τοποθετείται ως γραμματέας και διερμηνέας - κατάσκοπος στα γραφεία της Komandatur στο Ηράκλειο, το 1941 έως το καλοκαίρι του 1944. Από τα συρτάρια του φρουραρχείου αφαιρεί κρυφά, τα βράδια, απόρρητα γερμανικά έγγραφα, αντιγραμμένα από την ίδια ή τους συνεργάτες της, και διοχετεύονται στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και τους αντάρτες του νησιού. Συλλαμβάνεται δύο φορές, οδηγεί αυτόμολους Γερμανούς στους αντάρτες, ζώνεται στο βουνό τα φυσελίκια, με το τουφέκι στα ραδινό χέρι της. Σημαντική είναι η αποκάλυψη της για το διχασμό, τον οποίο επέφεραν οι σύμμαχοι, ιδίως οι Άγγλοι, που οδήγησαν τη χώρας μας στον εμφύλιο, πικραμένη, γιατί είχε συνεργαστεί μαζί τους. Πικράμενη, ακόμη, γιατί κυριάρχησαν μεταπολεμικά οι πρώην συνεργάτες των κατακτητών εις βάρος των αγωνιστών . Η "Κυβέλη", η σπουδαία και ωραία γυναίκα της αντίστασης, η "Μεγάλη Κατάσκοπος", έπραξε, όντως, "έργα μεγάλα τε και θωμαστά". Η Κυβέλη Σεργίου έδωσε στον Αντώνη Σανουδάκη- Σανούδο μία συγκλονιστική συνέντευξη για τη δράση της εκείνη την περίοδο.

Ο Αντώνης Σανουδάκης γεννήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, δυο σειρές διηγημάτων, είκοσι εφτά μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελέτες για την ιστορία και λογοτεχνία. Τιμήθηκε το 1993 με το λογοτεχνικό βραβείο του Δήμου Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης", την Ένωση Συντακτών και Δημοσιογράφων Ελλάδος και, με πρόταση του Π. Πρεβελάκη, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.Λογοτεχνικά και ιστορικά αποσπάσματα των έργων του εμπεριέχονται σε σχολικά βιβλία Γυμνασίου-Λυκείου και σε ποιητικές ανθολογίες. Βιβλία και ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά και ιταλικά. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Παν. Φουρναράκης και ο Μπάμπης Πραματευτάκης. Το ορατόριο "Φαέθοντος Επιφάνεια", σε ποίησή του, που κυκλοφόρησε σε δίσκο και CD, διηύθυνε ο Θόδωρος Αντωνίου. Από το 1991 ως το 2007 υπήρξε τακτικός επιφυλλιδογράφος της εφ. Τα Νέα. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Συνδέσμου Θεολόγων Κρήτης και της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου.






e-mail Facebook Twitter