Η Μέση Ανατολή στη δίνη των "νέων πολέμων"

Ο πόλεμος των 34 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah: Ένα νέο είδος σύγκρουσης σε μια φλεγόμενη περιοχή και οι συνέπειές της για τη γεωπολιτική ισορροπία, τον πόλεμο και το διεθνές δίκαιο
Συγγραφέας : Κατράνης, Αλέξανδρος Κ.
Υπεύθυνος Σειράς : Μάζης, Ιωάννης Θ.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-02-2877-9
Σελίδες : 350
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Πόλεμος Ισραήλ Πολιτική - Αμερική
Σειρά : Πολιτική και Πολιτισμός

21.30 € 13.63 €




Ο πόλεμος των 34 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Hizbollah (Ιούλιος-Αύγουστος του 2006) έφερε στο προσκήνιο τα καίρια προβλήματα της Μέσης Ανατολής: Κρίση της αμερικανικής ηγεμονίας, ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, νέα ρωσική διείσδυση, ενεργειακά συμφέροντα, επανάσταση και κρίση στην περιοχή ("αραβική άνοιξη"), επιρροή και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Παλαιστινιακό, σχέσεις των αραβικών κρατών μεταξύ τους, ειρήνευση και εθνική συμφιλίωση στο Ιράκ, σύγκρουση με τους Taliban στο Αφγανιστάν κτλ. Η σύγκρουση αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά των "νέων πολέμων": Συμμετοχή καλά οπλισμένων και εκπαιδευμένων μη κρατικών (τρομοκρατικών) οργανώσεων, εξέγερση και αντεξέγερση, χρήση της τεχνολογίας από κάθε πλευρά. Το ηρωικό στοιχείο του πολέμου εξαφανίζεται, η σύγκρουση αφορά αποκλειστικά στον έλεγχο της πλανητικής και περιφερειακής τάξης. Παράλληλα, το διεθνές δίκαιο περιέρχεται σε αμηχανία. Πώς θα αντιμετωπισθεί η "τρομοκρατία", αν η κρατική κυριαρχία προστατεύει τους "τρομοκράτες"; Πώς θα διεξαχθεί η μάχη, αν ο αντάρτης-εχθρός κρύβεται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και τον χρησιμοποιεί ως όπλο; Η κρίση προκάλεσε έντονη διπλωματική κινητικότητα και ενέπλεξε ποικίλους "παίκτες" με διαφορετικά τοπικά, περιφερειακά και παγκόσμια συμφέροντα. Η πολυεπίπεδη διάσταση και η ιστορική συγκυρία, στην οποία εκδηλώθηκε, την καθιστούν ιδιαίτερα σύνθετο και εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο ανάλυσης.

Ο Αλέξανδρος Κατράνης γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια Μονάχου και Κολωνίας. Από το 1988 μέχρι το 1997 δίδαξε, αρχικά ως Λέκτωρ και αργότερα ως Επίκουρος Καθηγητής, Διεθνές Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στους ίδιους τομείς έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και σειρά άρθρων και επιστημονικών εργασιών. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Διπλωματικής Ακαδημίας (Πανεπιστήμιο) της Γεωργίας. Το 1983 εισήλθε στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις της Κεντρικής και Εξωτερικής Υπηρεσίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αμύνης του ΝΑΤΟ και έχει παρακολουθήσει διάφορες εκπαιδεύσεις στον κλάδο του. Έχει δώσει μαθήματα και διαλέξεις στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, στις Σχολές Πολέμου του Ναυτικού και της Αεροπορίας και στην Αστυνομική Ακαδημία. Έχει ακόμη προσκληθεί για διαλέξεις για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού (Γερμανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό). Σήμερα είναι Πρέσβης της Ελλάδος στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό).






e-mail Facebook Twitter