Η πάλη ενάντια στον φασισμό


Συγγραφέας : Κλάρα Τσέτκιν
Εκδότης : RedMarks
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5473-11-2
Σελίδες : 110
Κατηγορίες : Γερμανικό δοκίμιο

5.90 € 5.31 €




Στα τέλη Οκτώβρη του 1922, ο Μουσολίνι καταλάμβανε την κυβερνητική εξουσία στην Ιταλία. Τα νέα έφτασαν στους αντιπροσώπους του Τέταρτου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς καθώς αυτό ετοιμαζόταν να αρχίσει τις εργασίες του. Ο διάλογος ήταν περιορισμένος και όχι ιδιαίτερα γόνιμος. Λίγους μήνες μετά, η ηγεσία της Κομιντέρν υποχρεώθηκε να επανέλθει αναλυτικά στο ζήτημα του φασισμού με την Κλάρα Τσέτκιν να παίζει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Αυτό το μικρό βιβλίο περιλαμβάνει τη σχετική εισήγηση της Τσέτκιν στη Διευρυμένη Ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομιντέρν τον Ιούνη του 1923, όπως και το ψήφισμα που συντάχθηκε από την ίδια και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Πρόκειται για κείμενα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό των Κομμουνιστικών Κομμάτων όσον αφορά την αντιφασιστική πάλη και εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα για την ακρίβεια και το βάθος της ανάλυσης ενός φαινομένου που ακόμα τότε ήταν νέο και είχε προκαλέσει διάφορες συγχύσεις.
Συμπεριλάβαμε στην έκδοση τον πρόλογο των Τζον Ριντέλ και Μάικ Τάμπερ στην έκδοση μιας αντίστοιχης συλλογής από τις εκδόσεις Haymarket Books (Σικάγο, 2017), όπου παρουσιάζεται το πλαίσιο της εποχής, ο «κορμός» της επιχειρηματολογίας της Τσέτκιν και η σημασία του σήμερα. Για να βοηθηθεί περισσότερο ο νέος αναγνώστης, την έκδοση συμπληρώνει ως παράρτημα ένα σύντομο ιστορικό των γεγονότων της ανόδου του ιταλικού φασισμού στην εξουσία.







e-mail Facebook Twitter