Η πίσω αυλή


Συγγραφέας : Δασκαλάκη, Μαρία
Εκδότης : Μίνωας
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-02-2133-6
Σελίδες : 164
Κατηγορίες : Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνική

8.99 € 8.09 €




Όταν η Ζωή μετακομίζει με την οικογένειά της στη Νάξο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, ανακαλύπτει ένα νησί που θα λατρέψει. Η Ζωή γεννήθηκε με ημιτελές το ένα της χέρι. Τα μισοτελειωμένα αγάλματα και κτίσματα που συναντά στις εξερευνήσεις της στο κυκλαδίτικο νησί την κάνουν να νιώθει μέρος του τόπου.

Το καλοκαίρι των παιδιών αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν βρίσκουν ένα μπαούλο στην αποθήκη τους με πράγματα των προ-προγιαγιάδων τους από τον τόπο καταγωγής τους, τη Σμύρνη. Στην παρέα έχει προστεθεί και ο γείτονάς τους, ο Νικόδημος. Η γιαγιά Κυριακή αναλαμβάνει την ξενάγησή τους στην ιστορία της Σμύρνης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, λέγοντάς τους έτσι όσα οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας.

Πώς συνδέεται η βελανιδιά της αυλής τους με όλα αυτά;
Τι ανοίγουν όλα εκείνα τα κλειδιά που ανακάλυψαν τα παιδιά μέσα στο μπαούλο; Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν και τούτη τη μυστική αποστολή;


Γεννήθηκε το 1982 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην εφηβεία γράφει τα πρώτα της ποιήματα κι έτσι κάπως ξεκινά γι’ αυτήν η περιπέτεια της συγγραφής. Μιλά αγγλικά και ιταλικά και κάνει για χρόνια σπουδές ζωγραφικής. Το 2004, αποφοιτά από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στην Κέρκυρα κι επιστρέφει μόνιμα στην Κρήτη. Έκτοτε, αρθρογραφεί σε έντυπα και περιοδικά και πειραματίζεται με το ραδιόφωνο. Λίγους μήνες μετά, ξεκινά να δουλεύει με παιδιά, οπότε κι αρχίζει η ενασχόλησή της με την παιδική λογοτεχνία. Σήμερα, διδάσκει ζωγραφική και συντονίζει λογοτεχνικές ομάδες και εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά. Παράλληλα, συνεργάζεται με την καθημερινή εφημερίδα "Πατρίς", ενώ δημοσιεύσεις της έχουν αναρτηθεί και στο διαδίκτυο (www.protagon.gr, www.tovima.gr, www.e-poema.eu, www.logotechnes.gr). Από το 2008 είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και συνεργάζεται με σχολεία τα οποία και επισκέπτεται κατόπι συνεννοήσεως. Έχει βραβευθεί στην ποίηση και το διήγημα από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Χανίων, τον Δήμο Αρκαδίου Ν. Ρεθύμνης, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγ. Νικολάου, την Παγκρήτια Ένωση Λογοτεχνών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ξυλοκάστρου, την "Τέχνη" - Μακεδόνικη Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς, τον Ελληνοαυστραλιανο Σύνδεσμο Μελβούρνης και τον Προοδευτικό Σύλλογο "Τα Καστέλλια", καθώς και για τη συγγραφή παιδικού βιβλίου από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.






e-mail Facebook Twitter