Η Πηνελόπη στη Χίο


Συγγραφέας : Στοφόρος, Κώστας, δημοσιογράφος/συγγραφέας
Εκδότης : Κέδρος
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-04-5253-2
Σελίδες : 104
Κατηγορίες : Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνική

7.70 € 6.93 €




Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και... ερωτεύεται.

Το βιβλίο, αν και προϊόν μυθοπλασίας, αναφέρεται σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886. Μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης μας συγγραφέα, καθώς πολλά στοιχεία έχουν αντληθεί από το έργο της. Μαθαίνουμε επίσης για τη μεγάλη σφαγή και την καταστροφή του νησιού το 1822, με αφορμή τα 200 χρόνια από το τραγικό γεγονός που ενέπνευσε τον Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά να δημιουργήσει τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου» και ξεσήκωσε φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.


Ο Κώστας Στοφόρος σπούδασε οικονομικά, κινηματογράφο και δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Συνεργάζεται με το περιοδικό "Votre Beaute", όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, καθώς και με έντυπα που απευθύνονται σε γονείς. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γονείς για πρώτη φορά" (εκδ. Κριτική), "Μια εύθραυστη εποχή: Κυνηγότοποι" (εκδ. Αίολος), "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νησί" (εκδ. Λωτός), του λευκώματος "Ίμβρος" σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ολυμπία Κρασαγάκη (εκδ. Καστανιώτης), καθώς και του παραμυθιού "Η Φιφή, ο Πίπης ή πώς το πράσινο γύρισε στην πόλη" (έκδοση του ΥΠΕΧΩΔΕ). Το ιστολόγιό του είναι: www.stoforos.blogspot.com.






e-mail Facebook Twitter