Η σημασία του κριτικού στοχασμού και του ορθολογικού διαλόγου στη θεωρία του Jack Mezirow για τη μετασχηματίζουσα μάθηση


Συγγραφέας : Λιντζέρης, Παρασκευάς
Εκδότης : Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 978-960-89531-1-6
Σελίδες : 214
Σχήμα : 20x14
Κατηγορίες : Εκπαίδευση ενηλίκων

15.28 € 12.22 €




Στις μέρες μας, που οι δεσπόζουσες πρακτικές της εκπαίδευσης ενηλίκων έχουν σε μεγάλο βαθμό υποβαθμίσει την ανθρωπιστική και κοινωνική διάσταση, έχοντας μονόπλευρα προσανατολιστεί στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, η προσέγγιση του Mezirow ηχεί εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική, διότι υπογραμμίζει τη σημασία της κριτικής σκέψης με στόχο την άρση των παραχωρημένων στερεοτύπων και των άκριτα αφομοιωμένων πεποιθήσεων. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι προβάλλει και υποστηρίζει μια εκπαιδευτική διεργασία που επιδιώκει το μετασχηματισμό της συνολικής οπτικής, των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών προς την κατεύθυνση αύξησης της προσωπικής αυτοδυναμίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ορθολογικής σκέψης και πράξης και της ώριμης και διεξοδικής ανθρώπινης επικοινωνίας. Ο Merizow πιστεύει ακράδαντα ότι η ουσία της εκπαίδευσης ενηλίκων βρίσκεται στη διευκόλυνση όσων μαθαίνουν να απεγκλωβίζονται από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις και τις δυσλειτουργικές πρακτικές, που εμφανίζονται ως "γνήσιες πεποιθήσεις" και να αποκτούν τη δική τους σκέψη, φωνή και δράση. Πρόκειται για την ουσιαστικότερη πλευρά του έργου του εκπαιδευτή ενηλίκων και σε αυτή τη διεργασία της απελευθερωτικής, χειραφετικής ή μετασχηματίζουσας μάθησης ο κριτικός στοχασμός και ο διαλεκτικός διάλογος είναι τα πιο κεντρικά στοιχεία.

Ο Παρασκευάς Λιντζέρης είναι διευθυντής εκπαίδευσης του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ). 'Εχει σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας) και διεθνείς σχέσεις και στρατηγικές σπουδές (ΜΑ, Lancaster University, UK). Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει κύκλους πανεπιστημιακών μαθημάτων Παιδαγωγικής και Διδακτικής καθώς και τη μεταπτυχιακή θεματική ενότητα "Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου". Ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ είναι μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης Βιοτεχνών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME), μέλος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Πόρων που λειτουργεί στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006 και μέλος της Επιτελικής Επιτροπής του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). Από το 1993 εργάζεται στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης και της εκπαίδευσης ενηλίκων ως συντονιστής, οργανωτής και εκπαιδευτής ενεργειών επιμόρφωσης. 'Εχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για θέματα κατάρτισης στη μικρομεσαία επιχείρηση και έχει πάρει μέρος σε πλήθος μελετών και ερευνών με αντικείμενο την εκπόνηση επαγγελματικών προφίλ, τη διερεύνηση αναγκών εκπαίδευσης και την αξιολόγηση προγραμμάτων κατάρτισης.






e-mail Facebook Twitter