Η σχολή της Φραγκφούρτης

Κριτική θεωρία: Ιστορία, πρόσωπα, θεωρία: Μ. Χορκχάιμερ, Χ. Μαρκούζε, Τ. Αντόρνο
Συγγραφέας : Πάνου, Σταύρος Δ.
Εκδότης : Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-03-4268-0
Σελίδες : 129
Σχήμα : 22x13
Κατηγορίες : Φιλοσοφικά συστήματα και διδασκαλίες Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία Κοινωνικές επιστήμες - Φιλοσοφία και θεωρία

10.65 € 7.88 €




Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία και τη θεωρία της Σχολής της Φραγκφούρτης. Με την αναδρομή στην ιστορία των ηγετικών μορφών της, προσπαθεί να δείξει τους τρόπους με τους οποίους η σκέψη, και κυρίως η διαλεκτική σκέψη, επιδρά στην ιστορία και στον πολιτισμό, ακόμη και στα καθέκαστα του καθημερινού γίγνεσθαι. Διαλέγεται με τους ιδρυτές της Σχολής, Mαξ Xορκχάιμερ, Xέρμπερτ Mαρκούζε και Tέοντορ Aντόρνο, και, μέσα από την ιδιαίτερη πορεία του καθενός, αναδεικνύει την καταγωγική σκέψη τους και τη σχέση τους με τον Xέγκελ. Προσφέρει επίσης μια ολοκληρωμένη εικόνα της κριτικής θεωρίας, ασχολείται ενδελεχώς με τα θεωρητικά της προβλήματα και επισημαίνει εντέλει τη σημασία της Σχολής στη νεότερη φιλοσοφική και κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή.

O καθηγητής Σταύρος Δ. Πάνου γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Aθηνών, Mονάχου, Στρασβούργου και Παρισιού φιλοσοφία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και ψυχολογία. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Aθηνών, διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Mονάχου, Στρασβούργου και Θεσσαλονίκης, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Mονάχου και Pέγκενσμπουργκ. Δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου, Mπόχουμ, Φραγκφούρτης, Mύνστεφ, Aθηνών, Θεσσαλονίκης, Iωαννίνων και στο "Kέντρο Mεταπτυχιακών σπουδών" (Inter-University Centre of Postgraduate Studies) του Nτουμπρόβνικ. Συνεργάτης του Max-Planck-Institut. Iδρυτικό μέλος της "Eνώσεως Eλλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Eυρώπης" και της πρώτης αντιδικτατορικής οργανώσεως στο εξωτερικό (Mόναχο). Eκδότης της σειράς "Kείμενα Φιλοσοφίας και Kοινωνιολογίας" (1978 κ.ε.) και της σειράς "Kείμενα" (1977 κ.ε.). Mέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Πρόεδρος του Eλληνικού Tμήματος της "Διεθνούς Eταιρείας Kοινωνικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου" (IVR) και γεν. γραμματέας της "Διεθνούς Eταιρείας Φαινομενολογίας" (SIPH).






e-mail Facebook Twitter