Η φόνισσα


Συγγραφέας : Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911
Εκδότης : Εκδόσεις Πηγή
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-626-682-9
Σελίδες : 210
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

13.00 € 11.70 €




Το αριστούργηµα του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη, ένα πολύτιµο στολίδι της ελληνικής πεζογραφίας, για πρώτη φορά στη νεοελληνική γλώσσα, µέσα από το Project Ψυχάρης!
________________________________________
Η Φραγκογιαννού, µια γυναίκα που έχει υποστεί τη µητρική κακοµεταχείριση και την πατρική αδικία εξαιτίας του φύλου της, την οικογενειακή καταπίεση και την εξαντλητική προσφορά των υπηρεσιών της στους γονείς, στον σύζυγο, στα παιδιά και στα εγγόνια της λόγω των κοινωνικών συνθηκών, φτάνει στα όρια της παράνοιας. Κάτω από το βάρος της αφόρητης πίεσης θεωρεί ότι τα νεογέννητα κορίτσια των φτωχών οικογενειών µόνο βάρος αποτελούν για τις οικογένειές τους και µόνο βάσανα και πόνους θα αντιµετωπίσουν σε όλη τους τη ζωή. Συµπεραίνει ότι είναι προτιµότερο να µην έρχονται στη ζωή, αλλά και αν έρθουν, ότι είναι καλύτερο για όλους να µη ζήσουν.
Αποφασίζει να πάρει το βάρος της αµαρτίας στους ώµους της και να δώσει εκείνη, όποτε µπορεί, τέλος στη ζωή τους µε τα ίδια της τα χέρια. Αδυνατεί να απαλλαγεί από την παράφορη ορµή που την κυριεύει, συνεχίζει να εγκληµατεί και βρίσκεται αντιµέτωπη µε τον ανθρώπινο νόµο. Κυνηγηµένη απ’ όλους, προσπαθεί να βρει καταφύγιο σε ένα ερηµητήριο, να εξοµολογηθεί τα κρίµατά της και να ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό. Όταν αντιλαµβάνεται ότι δεν µπορεί πλέον να φτάσει στον τελικό προορισµό της, προτιµά να δώσει τέλος στη ζωή της, µε τη βεβαιότητα ότι η κρίση του Θεού, όποια και αν είναι, θα είναι δικαιότερη από την κρίση των ανθρώπων.


Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ' όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.






e-mail Facebook Twitter