Ήταν και αυτό μια αιτία για να πεθάνει ο Ευγένιος

Από τα χειρόγραφα του Ζαν Πιερ Ζαρντέλ
Συγγραφέας : Καργάκος, Σαράντος Ι., 1937-
Επιμελητής : Σαλίμπα, Αλίκη
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-080-677-9
Σελίδες : 256
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη

15.00 € 10.50 €




"Μια εκτέλεση δεν είναι εύκολη υπόθεση, έστω κι αν σε σκληρές εποχές γίνεται υπόθεση ρουτίνας. Πιο συγκλονιστική είναι η εμπειρία του εκτελεστικού αποσπάσματος. Συχνά οι στρατιώτες τρέμουν πιο πολύ από τον μελλοθάνατο. Κατά κανόνα περισσότερο τρέμει ο κατάδικος που πρόκειται να εκτελεσθεί. Όμως με τον Ευγένιο δεν έγινε έτσι. Έδινε την εντύπωση πως αισθανόταν ικανοποίηση επειδή επρόκειτο να πεθάνει. Ζούσε εκεί όπου ζούσαμε κι εμείς, αλλά βρισκόταν αλλού. Δεν ήταν μαζί μας.
Εύκολα σήμερα ένας δικηγόρος θα τον είχε αναλάβει, προσφέροντας πλήθος μαρτυρίες ότι ο πελάτης του έπασχε από φρεναπάτες και ότι το νευρικό του σύστημα είχε καταρρεύσει. Ουσιαστικά ο Ευγένιος δεν ήταν σε θέση να καταλάβει και να εκτιμήσει την ηθική σημασία της πράξης του. Το πιο σκληρό, όμως, ήταν πως ούτε εμείς, ούτε άλλος κανείς -πλην ίσως του μπάρμπα Νικόλα- μπορούσε να καταλάβει τη σημασία της πράξης του. Όλα ήλθαν μετά."Το βιβλίο αναφέρεται σε μια εποχή που νομίζαμε ότι έχει παρέλθει, αλλά όπως δείχνουν τα σημεία των καιρών θα επανέλθει. Έτσι, το δράμα μιας βασανισμένης γενιάς που οι ελπίδες της μαράθηκαν μέσα στους παγετώνες της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής περιόδου ενδέχεται να το ζήσει και άλλη.
Να γιατί πρέπει να διαβαστεί το βιβλίο αυτό...


Ο Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έχει γράψει πενήντα έξι βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες "Αλαλία" και "Αλεξία", η ιστορική μελέτη "Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων", οι συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί: 'Ένας διάλογος με τους νέους" (6 τόμοι) και "Κινούμενη άμμος", το δίτομο ιστορικό έργο "Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου", η επίσης ιστορική μελέτη "Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες", η ογκώδης μονογραφία "Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία", η πολιτική μελέτη: "Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας".






e-mail Facebook Twitter