Θαυμαστός καινούργιος κόσμος


Συγγραφέας : Huxley, Aldous Leonard, 1894-1963
Μεταφραστής : Κυπραίου, Ελένη Θ.
Εκδότης : Κάκτος
Έτος έκδοσης : 1980
ISBN : 978-960-382-785-6
Σελίδες : 288
Σχήμα : 14Χ21
Κατηγορίες : Αγγλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα Επιστημονική φαντασία

9.54 € 6.68 €




"Όλα αυτά τα φαντάστηκα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε η Ουτοπία φαινόταν να βρίσκεται μακριά. Την είχα τοποθετήσει 600 χρόνια από τώρα, στο μέλλον. Σήμερα όμως δεν φαίνεται τόσο μακρινή.

Ο τρόμος μπορεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας μέσα σ' έναν αιώνα. Κι αυτό, αν γλιτώσουμε από το κομμάτιασμα μιας τεράστιας έκρηξης στο μεταξύ. Αν δεν συγκεντρωθούμε και δεν χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη σαν βοήθημα για τη δημιουργία μιας νέας, αυτόνομης ράτσας, θα 'χουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές δικτατορίες, ολοκληρωτισμούς, που θα στηρίζονται στον τρόμο και τον φόβο της ατομικής βόμβας και των συνεπειών της, ή σ' έναν υπερολοκληρωτισμό, που γεννιέται από το κοινωνικό χάος, την τεχνολογία γενικά και την ατομική επανάσταση ειδικά, και εξελίσσεται σε μια κοινωνικής πρόνοιας τυραννία. Στην τυραννία της Ουτοπίας.

Όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς".

Άλντους Χάξλεϋ, 1946

Ο Huxley γράφει το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Θαυμαστός Νέος Κόσμος" το 1932. Περιγράφει μια μελλοντική κοινωνία βασισμένη στην γραμμή παραγωγής του Ford: το ανθρώπινο συναίσθημα είχε εξαφανιστεί και οι άνθρωποι είναι τυποποιημένοι, σαν να βγήκαν από εργοστάσιο, χωρισμένοι σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες.  

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του κάθε ανθρώπου, είναι εμφυτευμένες συγκεκριμένες σκέψεις και πιστεύω, ανάλογα της τάξης στην οποία ανήκει, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Όποιος "παρεκλίνει" απλώς τιμωρείται βάζοντας τη συνείδησή του σε καταστολή, με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. 

Οι ανατρεπτικές ιδέες απαγορεύονται στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο, ο οποίος θέτει μια συγκεκριμένη ηθική που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται -και δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται- για όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά. Ο πολίτης αποδέχεται την καταπίεση και δεν αναρωτιέται καν από πού αυτή προέρχεται.

Κατά πολλούς, Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος του Huxley είναι το απόλυτο δυστοπικό μυθιστόρημα, συγκρινόμενο ισότιμα με το 1984 του Όργουελ. Το βιβλίο συγκαταλέγεται συστηματικά στις λίστες με τα 100 βιβλία που πρέπει κανείς να διαβάσει. 


Ο Άλντους Χάξλεϋ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1894 στο Γκόνταλμινγκ του Σάρεϋ στην Αγγλία. Ανήκε σε οικογένεια επιστημόνων και μεγάλων ταλέντων. Σπούδασε στο Ήτον και το Μπάλιολ. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο συγγραφικό έργο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός δραματικών έργων. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής και εκδότης της Κόρχιλ-Μάγκαζιν. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '20 στην Ιταλία· οι εμπειρίες του από τη διαμονή του εκεί περιλαμβάνονται στο "Κατά μήκος του δρόμου" ("Along the road"). To 1937 o Χάξλεϋ έφυγε από την Ευρώπη για να ζήσει στην Καλιφόρνια. Από τότε, η εξερεύνηση του ψυχικού του κόσμου μέσω του μυστικισμού και των παραισθησιογόνων αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο στο έργο του. Παρουσιάστηκε στα γράμματα με δύο ποιητικές συλλογές αλλά αργότερα στράφηκε στο μυθιστόρημα και στο δοκίμιο. Στα μυθιστορήματά του ανήκουν: "Κίτρινο του χρωμίου" (1921), "Γκροτέσκ" (1923), "Στο περιθώριο" (1923), "Αυτά τα γυμνά φύλλα" (1923 και 1925), "Ο μικρός Μεξικανός" (1925), "Κατά μήκος του δρόμου" (1925), "Δύο ή τρεις Χάριτες" (1926), "Στίξη και αντίστιξη" (1928),, "Νυχτερινή μουσική και ο κόσμος του φωτός" (1931), "Κείμενα και προσχήματα" (1932), "Θαυμαστός καινούριος κόσμος" (1921 και 1959) κ.ά. Στα δοκίμια του συμπεριλαμβάνονται τα : "Θέματα και ποικιλίες" (1950), "Συλλογή δοκιμίων" (1960), "Για την τέχνη και τους καλλιτέχνες" (1961), "Το νησί" (1962), "Λογοτεχνία και επιστήμη" (1963) κ.ά. Ο Χάξλεϋ έγραψε επίσης ταξιδιωτικά κείμενα και ιστορικές μελέτες όπως: "Οι διάβολοι του Λονδίνου". Στις μελέτες του ανήκουν "Οι πύλες της αίσθησης" και "Ουρανός και Άδης". Τα επόμενα έργα του έχουν χαρακτηριστεί σαν έργα ηθικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα: "Σκοποί και μέσα", "Έπειτα από πολλά καλοκαίρια" (1939), "Η γκρίζα Εξοχότης" (1941), "Η αιώνια φιλοσοφία" (1946). Ο Χάξλεϋ στη ζωή του επισκέφτηκε πολλές χώρες. Ταξίδεψε στην Ινδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αμερική. Παρέμεινε γαλήνιος μακριά από συγκρούσεις και αντιθέσεις. Πέθανε στην Καλιφόρνια στις 22 Νοεμβρίου του 1963.






e-mail Facebook Twitter