Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της
Συγγραφέας : Σβορώνου, Ελένη
Εικονογράφος : Ρούσσου, Μαρία Παλιούρα, Ειρήνη Ρούσσου, Μαρία, εικονογράφος
Εκδότης : Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Ερευνητές
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-368-367-4
Σελίδες : 151
Σχήμα : 24x15
Κατηγορίες : Θεσσαλονίκη - Ιστορία Θεσσαλονίκη - Περιγραφή - Περιηγήσεις Θεσσαλονίκη - Οδηγοί
Σειρά : Διαδρομές στην Ιστορία

16.00 € 12.80 €




Το βιβλίο "Θεσσαλονίκη", μας ξεναγεί στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας χρονολογική σειρά στην παρουσίαση των μνημείων προτείνει "περιπάτους" στην προϊστορία και την αρχαία ελληνική εποχή ως την ίδρυση της πόλης, στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο. Στην Αρχαία και στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Ροτόντα και στην Αψίδα του Γαλέριου, στους βυζαντινούς ναούς με τα υπέροχα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες τους, στα τζαμιά, στα λουτρά και τις κρήνες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση με αναπαραστάσεις των μνημείων, με εικόνες και σχέδια από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών, δένει αρμονικά με το κείμενο και βοηθά τον αναγνώστη να "δει" πως ήταν οι χώροι αυτοί στην αρχαιότητα. Σε ξεχωριστά πλαίσια παρουσιάζονται πληροφορίες για τα πιο σημαντικά πρόσωπα, τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα και τους θεσμούς της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης μέσα στους αιώνες. Στα περιθώρια του βιβλίου υπάρχουν παιχνίδια γνώσεων, παρατήρησης και ερωτήσεις που κάνουν την ξενάγηση ένα παιχνίδι εξερεύνησης και προσφέρουν πολλά στοιχεία για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Εργάζεται ως υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης Ενηλίκων στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς). Έχει γράψει βιβλία για παιδιά (Το "Πάντα", "Αρχαία Αθήνα", "Στα ίχνη του Ιάσονα" εκδόσεις "Ερευνητές" και "Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!", "Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης!" "Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου" εκδόσεις "Μεταίχμιο") και αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα "Ερευνητές" της Καθημερινής. Επίσης έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τον οικοτουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό βιβλίο στον κύκλο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στο www.diavasame.gr. Έχει εμπειρία στη διοργάνωση και το συντονισμό συμμετοχικών εργαστηρίων σε τοπικές κοινωνίες με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινότητας.






e-mail Facebook Twitter