Ιστορήματα Ρωμιοσύνης


Συγγραφέας : Πετρίδης, Νίκος
Εκδότης : Εκδόσεις Τσουκάτου
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5466-18-3
Σελίδες : 206
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα

12.00 € 10.80 €




Κιτρινισμένες, πολυκαιρισμένες σελίδες. Σφραγίδες φτιαγμένες στο χέρι. Ξεθωριασμένα γράμματα, ανορθογραφίες, γλώσσες διάφορες, ιδιωματισμοί, ντοπιολαλιές. Άγνωστες μικρές ιστορίες μέσα από επίσημα έγγραφα, ιδιωτικές επιστολές, αρχεία, παλαιοπωλεία. Ο συγγραφέας τακτοποιεί μικρές ψηφίδες στη σειρά, μέχρι να σχηματιστούν εικόνες με τόπους, χρόνους, πρόσωπα, γεγονότα. Μικρές ιστορίες μέσα στη μεγάλη ιστορία της Ρωμιοσύνης. Αυτήν τη διαδικασία ακολουθεί επί σειρά ετών σε τόπους που «γέννησαν» Ρωμιοσύνη ή «γεννήθηκαν» από τη Ρωμιοσύνη: Μικρά Ασία, Εύξεινος Πόντος, Βαλκάνια, Μεσόγειος.
Κάθε τόπος και μια νέα μικρή ιστορία. Φυλετικές αντιζηλίες, θρησκευτικές αντιπαλότητες, κοινωνικές ανισότητες, πάθη και πόθοι, έρωτες και θάνατοι, αγωνίες και αδικίες.
Έτσι προέκυψαν τα «Ιστορήματα Ρωμιοσύνης».


Ο Νίκος Πετρίδης γεννήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Η καταγωγή του εκ πατρός είναι από τον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, ένα από τα χωριά της Ελλάδας με μαζική εγκατάσταση προσφύγων από τη Νικόπολη του Πόντου και εκ μητρός από το παρέβριο χωριό Πετράδες Διδυμοτείχου. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1990. Κύρια ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια, είναι η έρευνα για τον ελληνισμό του Πόντου. Η μελέτη αρχειακού υλικού από όλο τον κόσμο, η ανακάλυψη και ανάδειξη νέων, πολύπλευρων και απαλλαγμένων από στερεότυπα, ιστορικών στοιχείων, αποτελεί κύριο μέλημά του. Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως "σπονδή στη μνήμη των προγόνων του" και ως εκ τούτου δε μπορεί παρά να είναι απόλυτα ειλικρινής και να βασίζεται στα θεωρητικά εργαλεία της ιστορικής επιστήμης.






e-mail Facebook Twitter