Ιστορία για το γυμνάσιο

Ασκήσεις και θέματα ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων με αξιοποίηση ιστορικών πηγών: Σχέδια μαθημάτων με χρήση Η/Υ - διαδικτύου: Για όλες τις τάξεις του γυμνασίου
Συγγραφέας : Χαλούλος, Παναγιώτης
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 978-960-431-945-9
Σελίδες : 240
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)

20.19 € 15.95 €




Το μάθημα της ιστορίας μπορεί να είναι για τους μαθητές μας αρκετά ανιαρό, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και ελκυστικό, αν προσπαθήσουμε εμείς οι διδάσκοντες να εμπλουτίσουμε τη διδασκαλία μας με νέες μεθόδους παρουσίασης και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εποχής μας. Η απλή αφήγηση γεγονότων και η αξιοποίηση μόνο του σχολικού εγχειριδίου δεν θα ελκύσουν τους μαθητές και δεν θα ενεργοποιήσουν τη σκέψη και το ενδιαφέρον τους. Το σχολικό εγχειρίδιο ας είναι η αφόρμηση. Εξυπακούεται, βέβαια, πως ο διδάσκων πρέπει ο ίδιος να ελκύεται από το αντικείμενό του και να ενδιαφέρεται για την εξέλιξή του δοκιμάζοντας καινούργιους τρόπους για τη δουλειά του. Από τη σχολική χρονιά 2001-2002 ο τρόπος εξέτασης στο μάθημα της Ιστορίας έχει αλλάξει και καλούμαστε να επινοήσουμε θέματα, για εξάσκηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και για εξέταση κατά τις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στο τέλος της, τέτοια που να αξιοποιούν τις πηγές της ιστορίας, κείμενα και εικονιστικό-φωτογραφικό υλικό. Το υλικό αυτό, αν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση μιας διδακτικής ενότητας, κάνει πιο ενδιαφέρουσα την παράδοση του μαθήματος και εξασκεί τους μαθητές να εξάγουν μόνοι τους την πληροφορία από το παρατιθέμενο υλικό (παράθεμα), με τη βοήθεια, βέβαια, του καθηγητή τους.

O Παναγιώτης Χαλούλος, φιλόλογος καθηγητής, διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση το 1982 και από το 1984 υπηρετεί στο 10ο Γυμνάσιο Πατρών. Έχει δημιουργήσει και δημοσιεύσει στο διαδίκτυο http://users.ach.sch.gr/pchaloul πλούσιο υλικό σε ιστοσελίδες, για την πραγματοποίηση μαθημάτων Ιστορίας με χρήση Η/Υ, μαθήματα τα οποία πραγματοποίησε σε πειραματικές διδασκαλίες τα τελευταία σχολικά έτη. Έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2003) για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων του Γυμνασίου, ως μέλος δύο συγγραφικών ομάδων. Είχε την επιμέλεια της αναθεωρημένης - βελτιωμένης έκδοσης σχολικού βοηθήματος "Ελένη Μαλούκου - Ανθή Σαμπάνη - Άντα Στούμπη, "Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Γ΄ Γυμνασίου", εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2003. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Εύθυμα Παραμύθια διασκευασμένα για το θέατρο - Πρακτικός οδηγός για σχολικές θεατρικές ομάδες", εκδ. Περί Τεχνών, Πάτρα 2006.






e-mail Facebook Twitter