Κυπριακό διοικητικό δίκαιο

Γενικό μέρος
Συγγραφέας : Παρασκευά, Κώστας
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-960-562-706-5
Σελίδες : 520
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Διοικητικό δίκαιο

85.00 € 72.25 €




Το έργο «Κυπριακό Διοικητικό Δίκαιο», συνιστά καρπό αφενός της ακαδημαϊκής ενασχόλησης και αφετέρου του βιώματος του διοικητικού δικαίου από τον συγγραφέα στην πράξη. Επιχειρεί να προβεί στη συστηματική ανάλυση και συνοπτική παρουσίαση των βασικότερων ζητημάτων του Γενικού Μέρους του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου καθώς και των κανόνων που τα διέπουν, ενώ σε ορισμένα σημεία δεν απουσιάζει και η κριτική διάθεση της αντιμετώπισης επιμέρους θεμάτων.

Ειδικότερα, προσεγγίζονται νομικοί κανόνες οι οποίοι βρίσκουν εφαρμογή στη διάρθρωση, τη λειτουργία και τις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης με τους ιδιώτες. Επιδιώκεται, επίσης, η σκιαγράφηση της δράσης της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού της ελέγχου στην κυπριακή έννομη τάξη.

Μέσω του Άρθρου 146 του κυπριακού Συντάγματος εισάγεται η δυνατότητα δικαστικού ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων. Ο αναθεωρητικός έλεγχος, έννοια που δεν έχει ασφαλώς προέλευση από το κοινοδίκαιο, στρέφει αναγκαστικά την προσοχή του κυπριακού νομικού κόσμου προς τις αρχές του ηπειρωτικού διοικητικού δικαίου καθιστώντας ουσιαστικά την κυπριακή έννομη τάξη ένα μεικτό δικαϊικό σύστημα στο οποίο συναπαντώνται τα δύο αυτά γνωστά συστήματα δικαίου.
Στο μωσαϊκό της κυπριακής πολυδικαιϊκότητας, οι ψηφίδες του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου φέρουν έντονο το ελληνικό χρώμα. Η σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει δεχθεί καταλυτική επίδραση από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και από τα συγγράμματα Ελλήνων νομικών τα οποία μνημονεύονται αδιαλείπτως στις σχετικές αποφάσεις. Έτσι, οι αρχές του ελληνικού Διοικητικού Δικαίου έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη του κυπριακού Διοικητικού Δικαίου, σε τέτοιο βαθμό που δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι το Διοικητικό Δίκαιο που εφαρμόζεται στην κυπριακή έννομη τάξη εδράζεται σε ελληνικά θεμέλια.

Το έργο αυτό απευθύνεται τόσο στον μελετητή όσο και στον εφαρμοστή του Διοικητικού Δικαίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα στην προσπάθεια του να εξοικειωθεί με τους βασικούς κανόνες αυτού του κλάδου δικαίου, να προσεγγίσει με κριτική διάθεση τη σχετική νομολογία και να σχηματίσει σφαιρική αντίληψη για την εικόνα του Διοικητικού Δικαίου στην κυπριακή έννομη τάξη.

Το έργο συμπληρώνεται με κατάλογο αποφάσεων, τον περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο του 1999 και αλφαβητικό ευρετήριο, τα οποία διευκολύνουν σημαντικά τον αναγνώστη στην έρευνά του.







e-mail Facebook Twitter