Κωνσταντίνος Καβάφης

Αιγύπτιος ποιητής ελληνικής γραφής
Συγγραφέας : Κουρούπης, Γιώργος
Εκδότης : Πύρρα
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-99652-1-7
Σελίδες : 272
Τόμος : 1
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική Καβάφης, Κωνσταντίνος Π. (1863-1933) Νεοελληνική ποίηση - Ιστορία και κριτική

30.00 € 26.70 €




[...] Ο συγκεκριμένος α΄τόμος περιλαμβάνει μία λεπτομερή εισαγωγή και τις ενότητες: φιλοσοφικά, αντιεξουσιαστικά, ιστορικά και ερωτικά ποιήματα του Καβάφη. Ασφαλώς αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση της μοναδικότητας του Καβάφη, ανάλογη της οποίας δεν υπάρχει στην νεώτερη ελληνική γραμματεία. Όμως ο συγγραφέας του έργου αυτού υπηρετεί πιστά κι απαρέγκλιτα το πνεύμα της ποιήσεώς του, με την προσοχή και τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν τέτοιου βεληνεκούς δημιουργό. Και είναι αλήθεια πως οι ορθά επιλεγμένες έγκυρες ιστορικές πληροφορίες, σε συνδυασμό με τις εύστοχες διαπιστώσεις και επισημάνσεις του συγγραφέα, επιβοηθούν την περαιτέρω κατανόηση κι εμβάθυνση του αναγνώστη στα "εσώτερα" της καβαφικής ποιήσεως. [...] (Παναγιώτα Σούγια, από το εκδοτικό σημείωμα)

Ο Γιώργος Δ. Κουρούπης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1952. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στην Αγγλία και παρακολούθησε πλήθος σχετικών σεμιναρίων στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Εργάστηκε επί χρόνια ως φωτογράφος και ιστορικός ερευνητής, με ειδίκευση στις αερολήψεις, κι ως χειριστής ελαφριών αεροπλάνων ασχολήθηκε με διάφορους τομείς της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και του τουρισμού. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα ιστορικής έρευνας και φωτογραφήσεως. Έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ερευνώντας την ιστορία και μελετώντας την λαογραφία, δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά αρχεία του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως. Ζώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έδωσε σειρά διαλέξεων στο τοπικό πανεπιστήμιο ιστορίας και γλωσσολογίας, μιλώντας περί της ελληνικής ιστορίας της αρχαιότητας και του βυζαντίου, καθώς και της ελληνικής λαλιάς από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία.






e-mail Facebook Twitter