Λεξικό ἀνωμάλων ῥημάτων τῆς ἀττικῆς πεζογραφίας


Συγγραφέας : Πετράκης, Ιωάννης Ε.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-456-615-0
Σελίδες : 224
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Αρχαία - Λεξικά

18.02 € 16.22 €




Ἀρχὴ σοφίας ἡ τῶν ὀνομάτων ἐπίσκεψις είπε κάποτε ο κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης τονίζοντας τον κυριαρχικό ρόλο της γνώσης της γλώσσας και ειδικότερα των μερών του λόγου. Τι σημαίνει η τάδε λέξη; Πώς συντάσσεται αυτό το ρήμα; Ποια είναι η ετυμολογία του; Το Λεξικό Ἀνωμάλων Ῥημάτων τῆς ἀττικῆς πεζογραφίας, καρπός πολυετούς μελέτης, έχει ως κύριο σκοπό να προσφέρει τη γνώση του ρήματος με βάση τα λογοτεχνικά έργα της αττικής διαλέκτου. Πρόκειται για ένα χρηστικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής που απευθύνεται στους μαθητές, σε φοιτητές της φιλολογίας και εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε φιλομαθή αναγνώστη.
Πιο απλά, ο χρήστης του λεξικού έχει στη διάθεσή του όλους τους μαρτυρούμενους απλούς τύπους των ρημάτων που απαντούν στα κείμενα των αρχαίων πεζογράφων, καθώς και παραθέματα από τα έργα τους, παραθέματα που διευκολύνουν την εκμάθηση της σύνταξης και της λειτουργίας του ρήματος μέσα στην περίοδο του λόγου. Ο μαθητής διαβάζει το αρχαίο παράθεμα και αυτόματα μαθαίνει με πόσους και ποιους τρόπους συντάσσεται το κάθε ρήμα αλλά και πώς αυτό λειτουργεί κατά τη σύνδεση των προτάσεων. Επιπλέον, η προτεινόμενη ετυμολογία προβάλλει τη μορφολογική βάση του ρήματος, κάνει σαφή την αρχική του σημασία και οδηγεί τον αναγνώστη στην ανακάλυψη της σημασίας του μέσα στο κείμενο. Κοντολογίς, το λεξικό στοχεύει στο να μάθουμε απρόσκοπτα τους τύπους των ρημάτων, τη σύνταξή τους και τη βασική τους σημασία. Ευχή, βέβαια, είναι ο χρήστης να ενασχοληθεί περαιτέρω με τα αρχαία κείμενα και να αναζητήσει το πνεύμα των αρχαίων μας συγγραφέων.


Ο Ιωάννης Πετράκης γεννήθηκε το 1963 στην 'Εδεσσα. Είναι διδάκτορας του τμήματος κλασικής φιλολογίας του Α.Π.Θ., εργάζεται, επί δύο σχεδόν δεκαετίες, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και σήμερα είναι καθηγητής του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ασχοληθεί με τη διδακτική επική ποίηση και έχει δημοσιεύσει τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο "Η πρόσληψη των Έργων και Hμερών" του Ησιόδου από τους μεταγενέστερους πεζογράφους (5ος αι. π.Χ.- 3ος αι. μ.Χ.) και τους σχολιαστές", Θεσ/νίκη 2003, εκδ. Αφοί Κυριακίδη. Επίσης ενασχολείται με τα φιλοσοφικά έργα του Πλάτωνος, ιδιαίτερα με αυτά της πρώιμης συγγραφικής περιόδου, καθώς και με τον αρχαίο μαθηματικό Ευκλείδη. Με κέντρο τη διαθεματική προσέγγιση των Στοιχείων του Ευκλείδη έχει δημοσιεύσει, σε συνεργασία με συναδέλφους του, το βιβλίο "Γλώσσα, ιστορία και ευκλείδεια γεωμετρία", Θεσ/νίκη 2006, εκδ. Παν/μίου Μακεδονίας, καθώς και τη μελέτη του "Η γλώσσα του Ευκλείδη και του Πρόκλου" στα πρακτικά συνεδρίου με τίτλο "Ιστορία και Μαθηματική Εκπαίδευση", Θεσ/νίκη 2006, εκδ. Ζήτη.






e-mail Facebook Twitter