Λογιστικά Αρχεία-Βιβλία και Στοιχεία(ΚΦΑΣ) με ΦΠΑ & ΕΛΠ


Συγγραφέας : Παπαδέας, Παναγιώτης Β.
Εκδότης : Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-900-444-2
Σελίδες : 416
Σχήμα : 28x19
Κατηγορίες : Φορολογικός κώδικας Οικονομία - Δίκαιο και νομοθεσία

45.00 € 40.05 €




Στη χώρα μας οι κανόνες τήρησης Λογιστικών Αρχείων και έκδοσης Παραστατικών πωλήσεων περιλαμβάνονται πλέον στα ΕΛΠ (άρθρα 1 - 15) που απλουστεύουν τις αντίστοιχες διατάξεις του ΚΦΑΣ.
Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις των οντοτήτων (οικονομικών μονάδων) κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθός τους σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Στα "Λογιστικά Αρχεία" περιέχονται λογιστικές δικλείδες και πρακτικές που διευκολύνουν τη διαχείριση των επιχειρήσεων. Επαναλαμβάνονται, με βελτιώσεις, αυτούσιες σχετικές ρυθμίσεις του ΚΦΑΣ περί τιμολογίου πώλησης, που προέρχονται συνολικά απ' την Οδηγία της ΕΕ "περί ΦΠΑ". Καθιερώνονται διαδικασίες και μηχανισμοί ελέγχου, που διασφαλίζουν την ευχερή συσχέτιση των συναλλαγών και γεγονότων της επιχείρησης τόσο με τα σχετικά παραστατικά, όσο και με τα λογιστικά αρχεία που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τα κοστολογικά δεδομένα με τις τεχνικές προδιαγραφές παραγωγής, ενώ παράλληλα καταργήθηκε η ομάδα 9 του ΕΓΛΣ (Αναλυτική Λογιστική). Οι νέοι κανόνες, κυρίως, αφορούν θέματα επιμέτρησης (αποτίμησης) περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, καθώς και νέα υποδείγματα σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Γενικότερα, οι απλουστευμένες διατάξεις των ΕΛΠ με τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές της Λογιστικής και τη συνδρομή των Δ(Λ)ΠΧΑ αναπτύσσουν τον οικονομολογιστικό χαρακτήρα των ισολογισμών και των υποχρεωτικών βιβλίων. Η λογιστική τυποποίηση προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να καθιερώσει ενιαίο τύπο όλων των δημοσιοποιημένων καταστάσεων (μικροοικονομικά) και να εξασφαλίσει αξιόπιστα στοιχεία για τον προγραμματισμό σε κοινοτικό, εθνικό και επιχειρηματικό επίπεδο (μακροοικονομικά). Τα ΕΛΠ σε συνδυασμό με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τον κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναμένεται να αποτελέσουν ένα ενιαίο, σύγχρονο και ασφαλές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα κατανοούν και θα εμπιστεύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η διεθνής επενδυτική κοινότητα. Πιστεύω ότι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει κυρίως το κείμενο και τη λειτουργία του λογιστικού συστήματος μέσω των ΕΛΠ δεν πρέπει να περιορίζεται σε "υποχρεούται" ή "απαλλάσσεται" και στην απαρίθμηση διαταγμάτων ή νομολογιών. Είναι καιρός να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για θέματα ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, τα οποία δεν αποτελούν μόνο ένα νομικοτεχνικό πρότυπο για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Αυτά τα θέματα αναπτύσσονται παράλληλα και συνδυαστικά τόσο με τις έννοιες ημερολόγιο, απογραφή, αποτίμηση, ισολογισμός κ.λπ., στα πλαίσια του προαιρετικού ΕΓΛΣ ή του νέου Σχεδίου Λογαριασμών, των προαιρετικών ή υποχρεωτικών Κλαδικών Λογιστικών Σχεδίων και των Διεθνών (Λογιστικών) Προτύπων χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όσο και με τον προσδιορισμό του εισοδήματος και το χειρισμό του ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες βιβλίων, τις συναλλαγές με το υποκατάστημα, τον προσδιορισμό αποτελέσματος, τις συναλλαγματικές διαφορές από εξαγωγές - εισαγωγές, την ενοποίηση οικονομικών καταστάσεων κ.λπ.
Μέσα στα Ευρωπαϊκά πλέον δεδομένα (EURO, VIES, Taxis, IAS-SIC, ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, κεφαλαίων και αγαθών), η λειτουργία των λογιστηρίων δεν πρέπει να εξαντλείται με τις υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τις ΔΟΥ, αλλά να προσφέρει διαρκώς αναλυτικές πληροφορίες-συμβουλές στη διοίκηση για την αριστοποίηση των επιχειρηματικών της αποφάσεων.
Έγραψα, λοιπόν, αυτό το βιβλίο με βάση τις σημειώσεις μου από τις παραδόσεις σε αίθουσες σεμιναρίων ή σχολείων και με κριτήριο το αμήχανο ή όχι βλέμμα των ακροατών μου στα κρίσιμα θέματα. Τα νέα και τροποποιημένα άρθρα στα ΕΛΠ περιλαμβάνουν πλήθος αναλυτικών παραδειγμάτων μαζί με πρωτότυπα προβλήματα για εφαρμογή, ενώ εμπλουτίζονται (κωδικοποιούνται) με τις κατά καιρούς ερμηνευτικές εγκυκλίους-αποφάσεις και, όπου κρίνεται σκόπιμο, εναρμονίζονται με τα Λογιστικά Σχέδια, τα Διεθνή Πρότυπα και τις τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας (άμεσης - έμμεσης) σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.







e-mail Facebook Twitter