Λόρενς της Αραβίας. Ο πρίγκιπας με τα δύο πρόσωπα


Συγγραφέας : Sinoue, Gilbert
Εκδότης : Ψυχογιός
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-01-4892-3
Σελίδες : 288
Κατηγορίες : Γαλλόφωνη πεζογραφία (Αίγυπτος) - Μυθιστόρημα Ιστορικό μυθιστόρημα

16.60 € 14.94 €




Παρίσι, 1962. Ο ιστορικός Πολ Σαβαρί και η γυναίκα του βγαίνουν ενθουσιασμένοι από την αίθουσα όπου μόλις παρακολούθησαν τον Λόρενς της Αραβίας, την ταινία του Ντέιβιντ Λιν. Ένας θεατής πέφτει πάνω τους με φόρα. Τον λένε Άλαν Κάρσγουελ και φαίνεται πολύ εκνευρισμένος. Ένας χολιγουντιανός μύθος ήταν η ταινία, λέει, απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα. Διότι αυτός γνώρισε τον Λόρενς στην Οξφόρδη, όταν σπούδαζε αρχαιολογία, και ξέρει όλη την αλήθεια για τον «πρίγκιπα με τα δύο πρόσωπα».
Ο Σαβαρί ξαφνιάζεται και παράλληλα νιώθει να φουντώνει η περιέργειά του. Αποφασίζει λοιπόν να ακολουθήσει τα ίχνη του συγγραφέα των επτά στύλων της σοφίας.
Ποιος ήταν ο Τ. Ε. Λόρενς; Ένας μυθομανής; Μια νευρωτική ντίβα; Ένας πράκτορας χωρίς εξουσία; Ένας απίθανος υποκριτής; Ο Ζιλμπέρ Σινουέ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο μυθιστόρημα αυτό όπου ξεδιπλώνονται η εποποιία της Αραβικής Επανάστασης και ο θρύλος της αινιγματικής προσωπικότητας του Λόρενς της Αραβίας.


Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γεννήθηκε το 1947 στην Αίγυπτο, πράγμα που τον επηρέασε αργότερα ως προς την επιλογή των θεμάτων τα οποία χρησιμοποίησε ατα μυθιστορήματά του. Ο πατέρας του ήταν Αιγύπτιος, η μητέρα του Γαλλίδα, ενώ η γιαγιά του Ελληνίδα. Για το έργο του Ζιλμπέρ Σινουέ εκφράστηκε με τα πλέον εγκωμιαστικά λόγια ο Πιερ Γκριμάλ, επιφανής ιστορικός μελετητής. Τον χαρακτήρισε τον σπουδαιότερο και αρτιότερο σύγχρονο συγγραφέα ιστορικού μυθιστορήματος, ο οποίος βασίζεται πάντοτε σε αρχειακό υλικό και επισταμένη έρευνα. Τα έργα του έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, όπως το Jeand’heurs (Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος), το Prix des Romancieres, το Grand Prix de Litterature Policiere και το γαλλικό Βραβείο των Βιβλιοπωλών. Έργα του: "Η πορφύρα και η ελιά", "Η Αιγυπτία", "Η κόρη του Νείλου", "Το ζαφείρι του Θεού", "Το αγόρι της Φλάνδρας", "Η σοφία της Ανατολής", "Μέρες και νύχτες της ζωής του" κ.ά.






e-mail Facebook Twitter