Μανόλης Αναγνωστάκης


Συγγραφέας : Πιπίνης, Γιάννης
Εκδότης : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-524-927-4
Σελίδες : 152
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική

12.00 € 10.80 €




«Ο Αναγνωστάκης δεν είναι απλώς ο κύριος εκφραστής μιας εποχής, αλλά της πιο δραματικής, της πιο τραγικής, της πιο αιματηρής εποχής του νεότερου ελληνισμού. Η εποχή αυτή σιώπησε από καιρό. Και από καιρό ήδη δεν ακούγεται ούτε ο απόηχός της. Και όταν έχεις μιλήσει με τόση ειλικρίνεια και τόση ένταση για μια τέτοια εποχή, πώς να μιλήσεις ύστερα για μιαν άλλη τόσο υποδεέστερή της;»

Σε αυτή τη συλλογή κριτικών δοκιμίων ―που γράφηκαν σε διαφορετικές εποχές μεταξύ 1992 και 1997 και για δια­φορετικούς λόγους το καθένα και επανεκδίδονται εδώ με διορθώσεις―, ο Γιάννης Πιπίνης επιχειρεί μια εις βάθος κριτική θεώρηση του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη, αλλά και του ποιητικού φαινομένου γενικότερα. Ο συγγραφέας αναζητά τις πηγές για την εκρηκτική ποιητική ενέργεια και για την ειλικρίνεια της έμπνευσης που παράγεται από την έντονη «τριβή» των αντιθέσεων μεταξύ των ρεαλιστικών και στέρεων δομικών συστατικών της ποίησης του Αναγνωστάκη, ενώ εμβαθύνει στην ποίησή του μέσα και από τη σύγκρισή της με το έργο σπουδαίων δημιουργών, όπως του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα και άλλων.


Ο Γιάννης Πιπίνης γεννήθηκε το 1939 στον Κόρφο Κορινθίας. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν συνέχισε ως υπότροφος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, επί τριετία, την εξειδίκευσή του στον τομέα της θεωρητικής φυσικής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος". Ως υπότροφος του ΙΚΥ επρόκειτο να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ιστορική συγκυρία της εποχής και μία κρίσιμη εσωτερική μεταλλαγή ως προς τις πνευματικές του κατευθύνσεις τον οδήγησαν προς την περιοχή της ποίησης, κατά κύριο λόγο, και της ζωγραφικής, κατά δεύτερο, χωρίς να πάψει να διατηρεί μέχρι σήμερα μια βαθιά ποιοτική σχέση με τη φυσική, ιδιαίτερα με τα αρχέτυπα των βασικών της θεωριών και τη μεθοδολογία των ερευνών της. Η σχέση αυτή έχει επηρεάσει αποφασιστικά τόσο την προσέγγισή του στα προβλήματα της τέχνης, όσο και τον δοκιμιακό λόγο. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Μικρογραφίες, εκτός εμπορίου, την ποιητική συλλογή Αναγραμματισμοί, από τις εκδόσεις Νεφέλη, τη συλλογή κριτικών δοκιμίων για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, με τον γενικό τίτλο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας φανατικός πεζοπόρος της ποίησης, από τις εκδόσεις Σοκόλη. Έχει επίσης μεταφράσει Τα τρία πρώτα λεπτά, βιβλίο για τη γένεση του σύμπαντος, του Steven Weinberg, εκδόσεις Ειρμός.






e-mail Facebook Twitter