Μαξιμιανόν ταμείον

Ήτοι ευρετήριον θεμάτων των απάντων του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού βάσει της πατρολογίας του P. J. Migne και της ΕΠΕ (Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας)
Συγγραφέας : Βενέδικτος, Ιερομόναχος Αγιορείτης
Εκδότης : Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου Νέα Σκήτη Αγίου Όρους
Έτος έκδοσης : 2016
ISBN : 389724
Σελίδες : 857
Τόμος : 2
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Άγιοι

42.40 € 37.74 €




Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής είναι από τους κορυφαίους Πατέρας της Εκκλησίας, ο οποίος εξέφρασε την διδασκαλία των προ αυτού Πατέρων και επηρέασε κατά διαφόρους τρόπους την διδασκαλία των μεταγενεστέρων Πατέρων. Έζησε και δίδαξε τον 7ο αιώνα (580-662) και αναδείχθηκε σε μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας.
Ο άγιος Μάξιμος χαρακτηρίσθηκε ως Ομολογητής για την ορθόδοξη στάση του προς τις αιρέσεις του μονοενεργητισμού και μονοθελητισμού, τις οποίες αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία, εκφράζοντας την ορθόδοξη διδασκαλία στα θέματα αυτά, και το έκανε με στερήσεις και ποικιλότροπες διώξεις. Προηγουμένως όμως υπήρξε αυθεντικός θεολόγος που υποστήριξε την διδασκαλία της Δ' Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, και μάλιστα μετέφερε την ορολογία του Τριαδολογικού δόγματος στο Χριστολογικό δόγμα, με ανάλογες προσαρμογές. Αλλά και πριν τον θεολογικό του αυτό αγώνα υπήρξε μέγας ησυχαστής, αφού στα πρώιμα έργα του κάνει λόγο για τον ιερό ησυχασμό, τον θείο Σαββατισμό, για τον νου και την λογική, την ηδονή και την οδύνη, τα ψυχικά και σωματικά πάθη, για την πρακτική φιλοσοφία ή πράξη, την φυσική θεωρία ή φωτισμό και την μυστική θεολογία ή θεοπτία κ.ά. Έτσι, είναι ησυχαστής θεολόγος και ομολογητής. Έδειξε καθαρά ότι δεν μπορεί να υπάρξη αληθινή ομολογία χωρίς ορθόδοξη θεολογία και δεν μπορεί να θεολογήση κανείς ορθοδόξως, αν δεν είναι πραγματικός ησυχαστής.







e-mail Facebook Twitter