Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού: Παραδόσεις

ΣΕΤ ΔΥΟ ΤΟΜΩΝ
Συγγραφέας : Πολίτης, Νικόλαος Γ., 1852-1921
Εκδότης : Πελεκάνος
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-400-673-1
Σελίδες : 628
Σχήμα : 25x17
Κατηγορίες : Παραμύθια, Ελληνικά Λαογραφία, Ελληνική
Σειρά : Βιβλιοθήκη Μαρασλή

  70.00 €




Κατά τας αρχάς του παρελθόντος έτους διετάχθη η διακοπή του δανεισμού βιβλίων εκ της Εθνικής βιβλιοθήκης, ένεκα της μετακομίσεως ταύτης εις το ίδιον αυτής μέγαρον. Απόδωσις δε συμφώνως προς την διαταγήν εκείνην τα τέσσαρα ή πέντε βιβλία, τα οποία είχον δανεισθή εκ της Βιβλιοθήκης, και τα οποία, σπάνια και δυσπόριστα όντα, μοι ήσαν απαραίτητα εις την επεξεργασίαν της συλλογής των Παροιμιών, περιέστην εις την ανάγκην να διακόψω επί μακρόν χρόνον την τύπωσιν της συνεχείας της συλλογής ταύτης. Της αμηχανίας εύρον πόρον εν τη ευμενεί προστασία, ην ανέκαθεν παρέσχεν εις τας Μελέτας μου ο μεγαλόδωρος της φερωνύμου βιβλιοθήκης χορηγός Γρηγόριος Μαρασλής, διότι ευηρεστήθη να επιτρέψη όπως μέχρις ότου καταστή δυνατή η εξακολούθησις της τυπώσεως των Παροιμιών εκδοθή άλλο βιβλίον εκ της σειράς των Μελετών μου.
Ούτος είναι ο λόγος της προώρου γενέσεως της ανά χείρας συλλογής των δημωδών ελληνικών Παραδόσεων. Μετά την τύπωσιν του τρίτου και τελευταίου νόμου αυτής, θα εξακολουθήση η δημοσίευσις των Παροιμιών. 


Νικόλαος Πολίτης (1852-1921). Λαογράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα μαθητικά του χρόνια αναπτύσσεται το έντονο ενδιαφέρον του για το λαϊκό βίο. Μαθητής γυμνασίου ακόμη, δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες στα περιοδικά Ευτέρπη και Πανδώρα. Σπούδασε φιλολογία και νομικά, και έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Εξέδωσε με τον Σπυρίδωνα Λάμπρου τα "Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού". Συνδέθηκε φιλικά με τον βυζαντινολόγο Κάρλ Κρουμπάχερ. Εργάστηκε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και κατέλαβε θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Εισηγήθηκε την διδασκαλία της δημοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το 1909 εξέδωσε το περιοδικό "Λαογραφία" και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο. Σημαντικότερα έργα του είναι: "Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού" και "Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού".






e-mail Facebook Twitter