Μετά τον Ερντογάν τι;

Η ρεβάνς του πολιτικού ισλάμ: ΑΟΖ, Κύπρος και διενέξεις στη Μεσόγειο: Το καρκίνωμα του κουρδικού: Ακτινογραφώντας την τουρκική οικονομία
Συγγραφέας : Μελάς, Κώστας Ι. Λυγερός, Σταύρος
Εκδότης : Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-16-4738-8
Σελίδες : 563
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Πολιτικές επιστήμες Ισλαμισμός Ελλάς - Σχέσεις - Τουρκία Οικονομική πολιτική - Ευρώπη
Σειρά : Πολιτική - Οικονομία

22.50 € 16.88 €




Η Τουρκία του 2013 δεν θυμίζει σε πολλά την Τουρκία της κρίσης του 2002. Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους μαιάνδρους του ακήρυχτου πολέμου νεοοθωμανών-κεμαλιστών, που είχε τα πάντα: εκλογικές μάχες, πολιτικές ίντριγκες, δημοψηφίσματα, διαπλοκή του "βαθέος κράτους" με το οργανωμένο έγκλημα, συνωμοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αμερικανικό "δάκτυλο", αντικρουόμενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήματος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο ΜΜΕ. Ο ακήρυκτος αυτός πόλεμος διασυνδέεται με τον 30ετή πραγματικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Ο αγώνας του PKK διαχώρισε αμετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 συνελήφθη ο Οτσαλάν, οι Τούρκοι πίστεψαν ότι είχαν νικήσει. Σήμερα, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται μαζί του πολιτική λύση. Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει και η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών: το αυτοκρατορικό σύνδρομο της διψασμένης για ενέργεια Τουρκίας, την "Αραβική Άνοιξη", την ισραηλινή πολιτική, τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους και το επικείμενο ξανασερβίρισμα του σχεδίου Ανάν. Υπό αυτό το πρίσμα αναλύει το ζήτημα της ΑΟΖ και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών, ανασκευάζοντας κυρίαρχους μύθους ("εξημέρωση του θηρίου" και "καλός ο Ερντογάν, κακοί οι στρατηγοί"). Τον χάρτη της τουρκικής οικονομίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενείς στατιστικές αποκωδικοποιεί τα μεγέθη, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της. Αυτό που μέχρι τώρα είναι το πλεονέκτημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού μοντέλου. Εάν σταματήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει. Το βιβλίο είναι γραμμένο αρθρωτά, κατά τρόπο που η καθεμία από τις τέσσερις ενότητές του να μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα.

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής", το οποίο κυκλοφορεί από το 1980 (εκδόσεις Στοχαστής). Συγγραφέας των βιβλίων "Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα" (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), "ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς" (1990, εκδόσεις Στοχαστής), "Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Κύπρος: Στα όρια του αφανισμού" (1993, εκδόσεις Λιβάνη), "Το παιχνίδι της εξουσίας" (1996, εκδόσεις Λιβάνη), "Εν ονόματι της Μακεδονίας: Ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα" (2008, εκδόσεις Λιβάνη) και "Σταυροφόροι χωρίς σταυρό: Ισλαμική τρομοκρατία, ΗΠΑ και νεοοθωμανισμός" (2010, εκδόσεις Λιβάνη). Επίσης, συγγραφέας δεκάδων μεγάλων άρθρων-μελετών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για εσωτερικά πολιτικά θέματα. Έχει εργασθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης (εφημερίδα Θεσσαλονίκη), ως πολιτικός-διπλωματικός σχολιαστής στα περιοδικά "Αντί", "Άμυνα και Διπλωματία", στις εφημερίδες "Ποντίκι", "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη", "Επικαιρότητα", "Επενδυτής", "Εξουσία", "Αξία", στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Σκάι, Αντένα, Πλάνετ και Κανάλι 1 του Πειραιά. Από το 1989 μέχρι και το 2012 εργαζόταν στην "Καθημερινή". Σήμερα εργάζεται στη "Realnews" και στον "Real FM. και συνεργάζεται με τo περιοδικό "Επίκαιρα".






e-mail Facebook Twitter