Μικρές αναφορές σε μεγάλες μορφές του πνεύματος


Συγγραφέας : Λούμου - Μαρκάκη, Κλειώ
Εκδότης : Δρόμων
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-694-601-1
Σελίδες : 244
Κατηγορίες : Λογοτεχνία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

12.72 € 11.45 €




Κέντρισμα για τη γραφή των θεμάτων του παρόντος πονήματος, οι επετειακές χρονολογίες από τη γέννηση ή τον θάνατο χαρισματικών μορφών, που άφησαν σπουδαίο έργο στη γήινη διαδρομή τους. Ανέστησα προσωπικότητες μεγάλου πνευματικού αναστήματος, για να τις προβάλλω στις νεότερες γενιές ως πρότυπα.
Δύναμη και τόλμη, μου έδωσε η ρήση του Θουκιδίδη: «Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς».
Η γραφή των κειμένων, ξεκίνημα έχει τα χρόνια της νιότης μου. Οι προσωπικότητες αυτές –χωρίς να είναι οι μοναδικές– άγγιξαν περισσότερο την ψυχή μου, γιατί τις γνώρισα από τα νεανικά μου χρόνια διαβάζοντας τα βιβλία τους, ακούγοντας τη μουσική τους.
Για το έργο και την πνευματική προσφορά τους έμαθα από βιβλία και Εγκυκλοπαίδειες, αρχικά της πλούσιας βιβλιοθήκης του πατρικού σπιτιού μου.
Επίσης, είχα την τύχη, να γνωρίσω από κοντά: Άγγελο Τερζάκη, Αιμίλιο Χουρμούζιο, Ηλία Βενέζη, Στρατή Μυριβήλη, Άννα Συνοδινού κ.ά.
Όσο αφορά τον Δημήτρη Βικέλα η προσφορά του και η ονομασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Κρήτης «Βικελαία», μας τον έκανε πολύ γνωστό και αγαπητό από τα πρώτα Γυμνασιακά μας χρόνια στο Ηράκλειο.
Κ.Λ.-Μ.


Η Κλειώ Λούμου-Μαρκάκη γεννήθηκε στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου Κρήτης, από γονείς εκπαιδευτικούς, και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Κατοικεί στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον Πολυχρόνη Λούμο και έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Έχει τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και παρακολούθησε σεμινάρια παιδαγωγικής και Φιλολογίας στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δασκάλα σε Ιδιωτικά και Δημόσια Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα. Από τα νεανικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή, δημοσιεύοντας κείμενά της σε διάφορα λογοτεχνικά κυρίως περιοδικά, και ιδιαίτερα στον περιοδικό Κρητικό Τύπο. Συμμετείχε και στη συγγραφή της "Σχολικής Υδρίας". Είναι τακτικό μέλος σε Σωματεία και Συλλόγους, όπως: "Εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου", "Κοινωφελής Επιστημονική Εταιρεία Ερεύνης του Ελληνορθόδοξου Βυζαντινού Πολιτισμού", της "Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου" κ.α. Είναι αδελφή του φιλοσόφου-κοινωνιολόγου Μανώλη Μαρκάκη και μετά το θάνατό του ανέλαβε την ευθύνη ν' ασχοληθεί με την προβολή και διάδοση του έργου του, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό.






e-mail Facebook Twitter