Μοιρολόγι: Αντιστροφή


Συγγραφέας : Πλαχούρης, Γιάννης
Εκδότης : Ζαχαρόπουλος
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-5644-07-9
Σελίδες : 32
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

6.36 € 5.72 €




Η συνηθισμένη κατεύθυνση των μοιρολογιών είναι ο καημός του ζω­ντανού για την απώ­λεια του α­γα­πη­μένου προσώπου. Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται.

(…)Κοιτάς· το βλέμμα σου κραυγή στο βλέμμα μου καρφώνεις·/νεύεις, σιμώνω· τα μαλλιά φιλάς· παλμός απλώνεις/κι ως με τυλίγει γιασεμί το πατρικό σου χάδι/την ώρα που η Άτροπος βροντά ραβδιά, σημάδι /πως ξεδιαλέχτηκες να πας σορός με το κοπάδι,/αντιλογιάς ψιθύρισμα κόβεις στα δυο το βράδυ./Μου λες: Φθινόπωρο η φυλλωσιά της λεύκας πέ­φτει./Γραμμές, χωρίς σταλιά νερό, φυτρώ­νουν σε καθρέφτη,/όπου στο χνώτο, σαν χαρτί, κονδυλοφόρα μνήμη/σκίτσα μάς γράφει στο γυαλί που ο καιρός τα σβήνει.(…)

Στο «Μοιρολόγι – αντιστροφή», πολύστιχο ποίημα φιλοτεχνημένο με σχέδια του ζωγράφου Απόστολου Πλα­χούρη και σε μορφή ομοιοκατάληκτου 15σύλλαβου, ο ετοιμοθάνατος πα­τέ­ρας μοιρολο­γεί –λέγει δηλαδή τη μοίρα της ψυ­χής– στο παιδί του, ώστε εκείνο να κατανοήσει την κυκλική λειτουργία του χρόνου και να εγκατα­λείψει τη θλίψη. Το παρηγορεί και του εξη­γεί το γιατί και με ποια σειρά πρέ­πει να εκτελέσει διάφορες ταφικές λειτουρ­γίες, ό­πως τις καθιέρωσε και τις ζητά αιώνες τώρα η ελληνική παράδοση. Πολλές από αυτές τις εκδηλώ­σεις εμφανίζονται κοινές από την αρχαι­ότητα στον χριστιανισμό, σε άλλες θρησκείες και λαϊκές δοξασίες. Θυμί­ζουμε, στην Πολιτεία του Πλάτωνα, τη διήγηση του Σω­κράτη για τη με­ταθα­νάτια περιπλάνηση της ψυχής του Ήρου, την αντί­στοιχη Κόλαση του Δάντη, τις ανατολικές αφηγήσεις για τη μετενσάρκωση και το κάρμα.


Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Κατάγεται από το Τετράκωμο Άρτας. Σπούδασε κι εργάζεται στη δημοσιογραφία από διάφορες κατά καιρούς θέσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, στο ραδιόφωνο και ως σύμβουλος τύπου σε μεγάλες επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη λογοτεχνία, έχουν κυκλοφορήσει από το 1973 μέχρι σήμερα έντεκα ποιητικές συλλογές του και τέσσερα παραμύθια. Εκτός εμπορίου κυκλοφόρησε, επίσης, έναν Καραγκιόζη και το ιδιότυπο λογοτεχνικό περιοδικό "Κέντρων", μαζί με τον Δημοσθένη Κορδοπάτη. Συνεργάτης σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά ("Έρευνα", "Εξώπολις", "Index", "ΚΛΠ", "Λυχνάρι", "Μανδραγόρας", "Περίπλους", κ.ά.) και εφημερίδες με χρονογραφήματα, δοκίμια και την παρουσίαση βιβλίων. Διετέλεσε μέλος στα Δ.Σ. του Αετοπούλειου Ιδρύματος, της ΔΕΠΑ Χαλανδρίου, του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γραμματέας του Κέντρου Έρευνας Μικρασιατικού Ελληνισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.






e-mail Facebook Twitter