Μουσικό σεργιάνι

Άλλα 22 "ρεμπέτικα" πορτρέτα
Συγγραφέας : Βολιότης - Καπετανάκης, Ηλίας
Εκδότης : Μετρονόμος
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 618-501-018-8
Σελίδες : 456
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Μουσική, Ελληνική - Ιστορία Δίσκοι (μουσική) - Κατάλογοι και συλλογές

24.38 € 18.29 €




Χρόνια κοντεύουν είκοσι αφότου άρχισα την όμορφη πνευματική περιπέτεια της συστηματικής και γλαφυρής, πλην ιστορικά τεκμηριωμένης έρευνας για τον βίο και την πολιτεία των θρυλικών βάρδων του λαϊκού αστικού τραγουδιού, του λεγόμενου "ρεμπέτικου". Σε εποχή και κοινωνία, που κυριαρχούν φτηνιάρικοι, εμπορικοί και σκανδαλοθηρικοί, τάχα βιογραφικοί διθύραμβοι, που συνιστούν κατ' ουσίαν ασέβεια δεινή και προκλητική δυσφήμιση των υποκειμένων τους.
Ποτέ δεν βάζουμε απέναντι από έναν παππούλη δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο για να τον προκαλέσουμε εκ των προτέρων με δικές μας ιδεοληψίες και προτιμήσεις και να βγάλουμε τάχα σπαρταριστό "λαβράκι", που θα μοσχοπουλήσουμε στο επικερδές παζάρι της τηλεοπτικής σαπουνόπερας. Όπως η κυρία "βιογράφος" του Τάκη Μπίνη και του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο μεν Γ. Ζαμπέτας εμφανίζεται να σαλιαρίζει απρεπώς και όχι κολακευτικά για συνεργάτες του (κατ' επέκταση για τον ίδιο) εν είδει χαβαλεδιάρικης εξομολόγησης. Ο δε Τ. Μπίνης παρουσιάζεται να κοκορεύεται άνευ λόγου και αιτίας ότι αυτός μόνο είναι το "ρεμπέτικο" τραγούδι και ουδείς άλλος απαξιώνοντας επιφανείς συναδέλφους με έργο απείρως σπουδαιότερο από το δικό του. Και να 'τανε όλα αυτά αληθινά ποιος το 'σκαζε!


Ο Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1955 στον Βόλο, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1967 μετανάστευσε στην Αθήνα και έβγαλε το εξατάξιο τότε γυμνάσιο στη Νίκαια του Πειραιά. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών την σημαδιακή εποχή 1973-1978. Συγχρόνως ασχολείται από το 1975 με την δημοσιογραφία. Διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής αρχικά του Οδηγητή (1975-1976) και κατόπιν επί δέκα χρόνια του Ριζοσπάστη με ευθύνη στα θέματα νεολαίας. Από το 1986 δούλεψε στην σύνταξη δελτίου ειδήσεων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως στο πολιτικό και στο στρατιωτικό ρεπορτάζ, αλλά περιστασιακά και για πολιτιστικά θέματα σχετικά με την λαϊκή ελληνική μουσική: Ελεύθερος Τύπος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Απόφαση, Άμυνα και Διπλωματία, Πτήση και Διάστημα, Δίφωνο, Μετρονόμος, Διαβάζω, Ήχος, Νέα Εποχή (κυπριακό λογοτεχνικό περιοδικό), Θητεία κ.ά. Από το φθινόπωρο του 1998 και για πέντε χρόνια παρουσίαζε καθημερινή πολιτική εκπομπή στον απόδημο Ελληνισμό (ΕΡΑ-5, Η φωνή της Ελλάδας). Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης στην ΕΡΑ-5.






e-mail Facebook Twitter