Νήματα Νοήματος


Συγγραφέας : Βέμπος, Θανάσης
Εκδότης : Locus 7 - Άλλωστε
Έτος έκδοσης : 2019
ISBN : 978-618-5253-38-7
Σελίδες : 388

25.00 € 21.25 €




Το «νήμα» από το «νόημα» απέχει ένα γραμματάκι μόνο. Αυτό το γραμματάκι όμως κάνει την πολύ σημαντική εννοιολογική διαφορά.
Το βιβλίο πραγματεύεται ό,τι λέει ο τίτλος του: τα νήματα, τις κλωστές, τα μονοπάτια νοήματος που συνδέουν μια γκάμα από ετερόκλητα πράγματα. Από πολύ ετερόκλητα πράγματα!
Μια μικρή γεύση, συνοπτικά και λακωνικά:
ΑΤΙΑ - συγχρονικότητα - name games – πυρηνικά όπλα – Magick (με k, έτσι;) – Αλχημεία – κόκκινος υδράργυρος – Ρόσγουελλ (ναι, ναι!) – ο αριθμός 47 – ΣυναισθηΜαθηματικά (ορίστε;) – Σημεία Εκπήγασης – Πλαστουργία – Φαινόμενο του Πυγμαλίωνα – Πραγματική Βούληση – Ειμαρμένη – τελετουργίες διάβασης – πρόγνωση – και πολλά άλλα.
Κι όλα αυτά διανθισμένα με κάμποσες προσωπικές μου εμπειρίες. Ο ψυχίατρός μου είπε ότι είναι καλό να τις μοιράζομαι με άλλους. Δεν μπορεί, επιστήμων άνθρωπος είναι, δίκιο θα έχει…
«Τα Νήματα του Νοήματος υπάρχουν παντού. Αλλά χρειάζεται η μαγική προσέγγιση, η μαγική σκέψη. Στη Μαγεία το μοτίβο αναγνωρίζεται, στην Επιστήμη ανακαλύπτεται (η λέξη «ανακάλυψη» υπονοεί κάτι που υπήρχε ήδη). Η Μαγεία δεν ενδιαφέρεται αν το μοτίβο είναι «αληθινό» ή «ψεύτικο», εφόσον μπορεί να βιωθεί. Άλλωστε η μαγική μέθοδος είναι να δρας σαν η θεωρία που υιοθετείς να είναι αληθινή ώσπου να κάνεις τη δουλειά σου. Μετά την απορρίπτεις και την αντικαθιστάς με μιαν άλλη».
Από μια άποψη, τα Νήματα Νοήματος, πιάνουν το... νήμα από εκεί που το άφησε το προηγούμενο βιβλίο μου, Το Σχήμα Πρωθύστερο. Και το συνεχίζουν.


Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Σπούδασε προγραμματισμό κομπιούτερ και δημόσια υγιεινή, προτού ασχοληθεί επαγγελματικά ως ερευνητής - δημοσιογράφος. Έχει μεταφράσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική-αστρονομία, την οικονομία και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία και ψυχολογία. Μιλά αγγλικά και ρωσικά. Συμμετείχε με την ελληνική ομάδα στην τελική φάση επιλογής υποψηφίων για το πρόγραμμα West in Space '97 σε συνεργασία με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία. Έχουν κυκλοφορήσει δύο δικά του βιβλία επιστημονικής φαντασίας ("Ιστορίες κυβερνοπάνκ", εκδόσεις Ωρόρα - "Πέντε ρωγμές στο δίκτυο", εκδόσεις Λιβάνη). Το διήγημά του "Τα παιδιά του Κρόνου" κέρδισε το πρώτο βραβείο διηγημάτων ελληνικής επιστημονικής φαντασίας (Χρυσός Ικαρομένιππος) για το 1996. Η επιστημονική φαντασία αποτελεί μια από τις βασικές "έμμονες ιδέες" του, μαζί με το Διάστημα, το μέλλον, την κυβερνητική, τα ανεξήγητα φαινόμενα, τη βιοτεχνολογία, τη διεθνή πολιτική, την οικονομία και την εθνολογία. Μαζί με όλα αυτά, βρίσκει και το χρόνο να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες, την αυτόνομη κατάδυση, το χειμερινό σκι και το ροκ εν' ρολ.






e-mail Facebook Twitter