Νίκος Ζαχαριάδης: Τα χρόνια της νιότης (1903-1932)


Συγγραφέας : Αντώνης Αρβανίτης
Εκδότης : Σιδέρη Μιχάλη
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-468-354-3
Σελίδες : 328
Κατηγορίες : Βιογραφίες - Μαρτυρίες

18.00 € 16.20 €




Ένα βιβλίο που εστιάζει στη νεανική ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, την πλέον άγνωστη περίοδο της ζωής του. Ένα βιβλίο που έλειπε από την ιστοριογρα­φία και ήρθε να συμπληρώσει το κενό. Περιέχονται σε αυτό πάμπολλα προσω­πικά και πολιτικά στοιχεία από τη ζωή του, πληροφορίες για το πώς αυτός δρα και κινείται μέσα στην κοινωνία και στο κόμμα, και γενικότερα διαφαίνεται πώς τα ιδεώδη και το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής των νεανικών του χρόνων διαμορφώνουν την ιδεολογία, τις επιλογές και την προσωπικότητα του μελλοντικού ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, παράλληλα και του ανθρώπου, του δια­νοητή, του αγωνιστή. Ντοκουμέντα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον καθιστούν περισσότερο οικείο. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι σπάνια, ως η μοναδική του Ν. Ζαχαριάδη με μουστάκι. Περιέχει επίσης οκτώ άρθρα του Ν. Ζαχαριάδη, της περιόδου μέχρι το 1929, που βρέθηκαν μετά από επίπονη αναζήτηση, καθώς και:
Την ακριβή ημερομηνία της σύλληψής του στην Θεσσαλονίκη το 1925 και την ακριβή ημερομηνία της απόδρασής του απ’ το Γεντί Κουλέ την ίδια χρονιά.
Τον ρόλο που έπαιξε στη «σύσκεψη των παραγόντων» το 1926.
Την ημερομηνία σύλληψής του στον Βόλο, όπου ήταν γραμματέας.
Την ακριβή ημερομηνία της απόδρασής του στον ηλεκτρικό.
Την εξήγησή του τι σημαίνει το «Κ. Ζαχαριάδης».

Η δομή του βιβλίου, με την παράθεση ακόμα και αντιφατικών μαρτυριών για το ίδιο γεγονός, απευθύνεται στον ενεργό αναγνώστη, με τη λογική να μπορεί να έχει τη δυνατότητα προσωπικής διαμόρφωσης άποψης, αν και πάντα είναι δέσμιος της πληροφόρησης που του δίνεται. Για αυτό τον αναγνώστη, άλλωστε, η έρευνα δεν σταματά, αλλά συνεχίζεται.







e-mail Facebook Twitter