ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΝΟΥΚΙΟΣ Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΑ


Μεταφραστής : Odorico, Paolo
Εκδότης : Άγρα
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-505-538-7
Σελίδες : 528
Κατηγορίες : Βότανα - Θεραπευτική χρήση

21.50 € 15.05 €




Στα μέσα του 16ου αιώνα, ένας ταπεινός Έλληνας αντιγραφέας χειρογράφων, ο Νίκανδρος ο Κερκυραίος, ξεκινά για ένα παράξενο, ανάστροφο ταξίδι. Ενώ οι σύγχρονοί του πηγαίνουν προς την Ανατολή η σαλπάρουν για τον Νέο Κόσμο, αυτός πορεύεται προς την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Φλάνδρα, την Αγγλία και τη Γαλλία.
Ουμανιστής με κλασική παιδεία, μας παραδίδει την Ευρώπη της Αναγέννησης μέσα από τα λόγια του Στράβωνα και του Ιουλίου Καίσαρα, και σ’ αυτή την Ευρώπη δεν βρίσκουμε ίχνος απ’ ό,τι εμείς θεωρούμε οικείο. Ποτάμια, πόλεις και λαοί με αρχαϊκά ονόματα ανήκουν σε χώρες εξωτικά μεταμορφωμένες, εκεί που η Μεταρρύθμιση είναι στα σπάργανα, εκεί που παρασκευάζεται η κερβεσία, αλλιώς μπίρα, και εκεί που τις γυναίκες τις φιλούν δημόσια στο στόμα.
Η σχέση των τραγικοκωμικών γαμήλιων περιπετειών του Ερρίκου Η’ βασιλιά της Αγγλίας, η συνάντηση με τον Φραγκίσκο Α’ τής Γαλλίας, ο διάσημος Έρασμος και ο Λούθηρος δεν καταφέρνουν ωστόσο να κρύψουν τον καημό του εξόριστου. Στο θέαμα μιας Ευρώπης που σπαράζεται από βίαιους και ασταμάτητους πολέμους, στο νου του Νίκανδρου έρχεται η Μεσόγειος, όπου ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο πειρατής βασιλιάς Μπαρμπαρόσα, οδηγημένοι από τις έριδες ανάμεσα στους πρίγκιπες της Δύσης, πολιορκούν και λεηλατούν την πατρίδα του την Κέρκυρα.
Το Ταξίδι γίνεται έτσι το αφήγημα μιας μελαγχολικής εξερεύνησης σε γη μακρινή, όπου η ικανότητα να μιλάς για τον άλλο γίνεται ζωτική ανάγκη για τη δική σου ύπαρξη, «ραγίζοντας το φίλτρο συνηθειών και προκαθορισμένων κρίσεων, ξεθαμπώνοντας τις διόπτρες», όπως γράφει ο Υβ Ερσάν, διευθυντής σπουδών στο EHESS, στο Επίμετρό του «Τα γυαλιά του Νίκανδρου».

Το Ταξίδι στην Εσπερία πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στους αιώνες από τη συγγραφή του, μεταφράζεται όμως στην Ελλάδα για πρώτη φορά ολόκληρο, με την επιμέλεια του Πάολο Οντορίκο, πρώην διευθυντή σπουδών στο EHESS.
Ο ιστορικός σχολιασμός και οι σημειώσεις έγιναν από τον Ζοέλ Σναππ, ερευνητή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Φλωρεντίας.


Ο Πάολο Οντορίκο γεννήθηκε το 1952 στο Ούντινε της Ιταλίας. Διετέλεσε ερευνητής της βυζαντινής ιστορίας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης μέχρι το 1995, όταν εξελέγη Διευθυντής Σπουδών στην Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, όπου και διαμένει έκτοτε. Το 1998 ιδρύει το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, το οποίο και διευθύνει. Το 2002 ιδρύει και διευθύνει τη σειρά βιβλίων Dossiers Byzantins. Διευθύνει επίσης τη σειρά βιβλίων Seminaires Byzantins στις εκδόσεις Belles Lettres. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής βυζαντινών περιοδικών διεθνούς κύρους, διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές σπουδές, παραδίδει μαθήματα και διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Μπέρκλεϋ, Αμβούργο, Μόναχο, Πίζα, Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Σαλαμάνκα, Ρώμη, Νέα Υόρκη κ.ά.). Συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων, επικεντρώνει τις μελέτες του στην έκδοση βυζαντινών και μεταβυζαντινών κειμένων, στην ιστορία της βυζαντινής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και διάδοσης της βυζαντινής παιδείας.






e-mail Facebook Twitter