Ο δαρβινισμός στην Ελλάδα


Συγγραφέας : Κριμπάς, Κώστας Β.
Εκδότης : Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Έτος έκδοσης : 2017
ISBN : 978-960-9538-65-7
Σελίδες : 113
Κατηγορίες : Δαρβίνος - Θεωρία Βιολογία - Ιστορία Εξέλιξη (Βιολογία)

10.00 € 9.00 €




Οι συζητήσεις για τον δαρβινισμό άρχισαν ουσιαστικά στην Ελλάδα αρκετά αργά, τη δεκαετία του 1870 - ενώ η θεωρία είχε ήδη διατυπωθεί από το τέλος της δεκαετίας του 1850. Τούτο είναι αξιοπαρατήρητο. Μπορούμε να αποδώσομε την καθυστέρηση σε δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος που δείχνουν οι Έλληνες, όπως και άλλοι μεσογειακοί λαοί, για τη φύση, επομένως και για τις εξελικτικές διαδικασίες. Ενδιαφέρονται περισσότερο, και μερικές φορές αποκλειστικά, για τις ανθρώπινες συμπεριφορές, δραστηριότητες και επιτεύγματα, την κοινωνική ζωή στις πόλεις, ειδικότερα την πολιτική είναι δηλαδή στο έπακρον πολιτικά ζώα. Θα προσέθετα ότι γνωρίζομε πως έξι Έλληνες παρακολούθησαν, ως ακροατές, τα μαθήματα που παρέδιδε ο Λαμάρκ (Jean-Baptiste Lamarck) στο Μουσείο του Παρισιού, το Museum, κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.


Ο Κώστας Β. Κριμπάς γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωολογία και Βοτανική στη Λωζάνη, Γενετική στο Παρίσι και εργάστηκε ερευνητικά στη Θεωρία της Εξέλιξης στη Ν. Υόρκη. Είναι από το 1961 Καθηγητής της Γενετικής στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο. Δίδαξε επίσης ως εκλεγμένος Καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας των Ειδών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι-6 και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard. Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και προσκεκλημένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παρίσι-7. Έχει δημοσιεύσει τα "Δαρβινικά" (σειρά δοκιμίων) και με τον J. Powell το "Drosophila Inversion Polymorphism".






e-mail Facebook Twitter