Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος

Μέσα από την έρευνα της δερευνητικής επιτροπής των επεισοδίων στα βόρεια ελληνικά σύνορα του ΟΗΕ και τον Τύπο της εποχής (1946-1947)
Συγγραφέας : Παλαιόπουλος, Γεώργιος Στ.
Εκδότης : Andy's Publishers
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-565-017-9
Σελίδες : 255
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949

14.00 € 10.50 €




Η μελέτη έχει στόχο τη διερεύνηση πτυχών του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου που συνδέονται με τη δράση της Επιτροπής του ΟΗΕ στη βόρειο Ελλάδα κατά την περίοδο 1946-47. Πρόκειται για την Commission of Investigation Concerning Greek Frontier Incidents ή Διερευνητική Επιτροπή των Επεισοδίων στα βόρεια Ελληνικά Σύνορα. Η εμπλοκή του ΟΗΕ στην εμφύλια διαμάχη είναι καταγεγραμμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Γενικών Συνελεύσεων, με αποκορύφωμα τις εκθέσεις των παρατηρητών που απέστειλε στη βορειοελλαδική μεθόριο. Ειδικότερα η ανάπτυξη της μελέτης μεταξύ άλλων επιχείρησε να αξιολογήσει τις πολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε η ενίσχυση προς το Δημοκρατικό Στρατό κατά τη συγκεκριμένη περίοδο από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία και όχι μόνο. Πράγματι η παρουσία της Διερευνητικής Επιτροπής των Επεισοδίων στα Ελληνικά Σύνορα και του κλιμακίου της, της Ημιμόνιμης Υποεπιτροπής Συνόρων με σκοπό την ανάδειξη του βαθμού εμπλοκής των τριών βαλκανικών κρατών στη διαμάχη, παρείχε την ευκαιρία να εντοπιστούν και να καταγραφούν λιγότερο γνωστές πτυχές του Εμφυλίου, όπως συνάγεται από την εν λόγω μελέτη. Οι πολιτικές συγκρούσεις μέσα στον Οργανισμό απέδειξαν ότι ο ελληνικός Εμφύλιος δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένα περιφερειακό ή τοπικό ζήτημα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος είναι ιστορικός ερευνητής. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών ΠΔΜ, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών ΠΔΜ με ειδίκευση στις Κοινωνικές, Πολιτισμικές και Πολιτικές Δομές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται σε θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με επίκεντρο την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και τη σχέση τους με επιμέρους θέματα όπως το Μακεδονικό Ζήτημα και το Παιδομάζωμα. Συμμετοχή με εισήγηση: Διεθνές Συνέδριο, "Η Δυτική Μακεδονία: Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα", 8-11 Νοεμβρίου 2012, Φλώρινα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.






e-mail Facebook Twitter