Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι


Συγγραφέας : Lawrence, David Herbert, 1885-1930
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-618-03-3792-1
Σελίδες : 584
Κατηγορίες : Αγγλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

16.60 € 14.94 €




Το τελευταίο μυθιστόρημα του D. H. Lawrence, που για χρόνια ήταν απαγορευμένο ως πορνογραφικό βιβλίο, αποκαλύπτει με γλαφυρότητα την ένταση και τη γοητεία ενός παράνομου πάθους και της καταπιεσμένης επιθυμίας στη βιομηχανική Αγγλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Η λαίδη Κόνστανς Τσάτερλι νιώθει εγκλωβισμένη στον γάμο της με τον βαρονέτο σερ Κλίφορντ. Ανίκανος να ικανοποιήσει συναισθηματικά και σωματικά τη σύζυγό του, ο Κλίφορντ την ενθαρρύνει να συνάψει δεσμό με όποιον αριστοκράτη επιθυμεί προκειμένου το μέγαρο Ράγκμπι να αποκτήσει επιτέλους έναν διάδοχο. Η Κόνι όμως ερωτεύεται τον Όλιβερ Μέλορς, τον θηροφύλακα του δάσους, με τον οποίο παρασύρεται σε μια παθιασμένη ερωτική περιπέτεια που αναταράσσει όλη της την ύπαρξη.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μυθιστορήματα της αγγλικής λογοτεχνίας, Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι αποτελεί ένα αιχμηρό σχόλιο για την εκβιομηχάνιση, μια δηκτική ανάλυση της αλλοτριωμένης, πουριτανικής κοινωνίας και μια πρωτοφανή εξύμνηση του σαρκικού έρωτα και της σεξουαλικής επιθυμίας.


Ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς γεννήθηκε στο Ίστγουντ του Νότινγκχαμσαϊρ το 1885. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1911. Πολυταξιδεμένος, έζησε στην Ιταλία (Φλωρεντία), την Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, για να εγκατασταθεί τελικά στη Γαλλία. Τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του είναι: "Το άσπρο παγόνι" (1911), "Γιοι και εραστές" (1913), "Ερωτευμένες γυναίκες" (1921), "Το φτερωτό φίδι" (1926) και "Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι" (1928). Το τελευταίο προκάλεσε σκάνδαλο και η κυκλοφορία του απαγορεύτηκε για πολλά χρόνια στην Αγγλία και στις Η.Π.Α. Την ίδια τύχη είχε και το "Ουράνιο τόξο" (1915). Η καταγγελία του βιομηχανικού πολιτισμού και των πουριτανικών ηθών της εποχής του, προκάλεσε στον Ντ. Χ. Λόρενς προβλήματα και αντιδικίες με τη λογοκρισία και το λογοτεχνικό κατεστημένο αλλά δεν εμπόδισε το έργο του να πάρει μια θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Σήμερα, θεωρείται κλασικός συγγραφέας, ενώ οι καινούργιες ερμηνείες των γραπτών του διαδέχονται η μία την άλλη. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλληλογραφία του δημοσιεύτηκε το 1932 με επιμέλεια του Άλντους Χάξλεϊ. Πέθανε στην Προβηγκία το 1930.






e-mail Facebook Twitter