Ο Όσιος Νήφων (1736-1809) και η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου

Βίος και πολιτεία μετά συναφών κειμένων, συν τη Ακολουθία υπό Χαραλάμπους Μπούσια
Συγγραφέας : Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 Δημητρακόπουλος, Φώτης Α. Μωραϊτίδης, Αλέξανδρος, 1850-1929 Μπούσιας, Χαράλαμπος Μ. Σταματιάδης, Επαμεινώνδας Ι. Κυριακόπουλος, Ισίδωρος
Επιμελητής : Δημητρακόπουλος, Φώτης Α.
Οργανισμός : Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου
Εκδότης : Ergo
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 978-960-8376-05-2
Σελίδες : 205
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Πατέρες της Εκκλησίας

15.28 € 13.60 €




Ο σημερινός ηγούμενος της Μονής, ιερομόναχος πατήρ Άγγελος Λύσσαρης, εδώ και επτά χρόνια έχει αναλάβει τον κοπιώδη αγώνα να περισώση το κτιριακό συγκρότημα της Μονής από τη φθορά του χρόνου και τα αποτελέσματα του έργου του είναι πράγματι αξιοθαύμαστα. Προσπαθεί επίσης, ιεροπρεπώς και φιλοθεώς, να αναγνωρισθή επισήμως ο Νήφων ως Άγιος της Εκκλησίας μας, και να ορισθή ο εορτασμός της μνήμης του την ημέρα της κοιμήσεώς του. Η παρούσα έκδοση εντάσσεται σ' αυτή την προσπάθεια, να γίνη ευρύτερα γνωστή η οσιακή μορφή του Νήφωνος, να αναδειχθή το έργο του και να πλαισιωθή με την εκτύπωση της ακολουθίας του.

Ο Φώτης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949, από πατέρα Καλαβρυτινό και μητέρα Κεφαλωνίτισσα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το σχολείο, και το 1971 πήρε το πτυχίο του φιλολόγου, από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού (1972-74) ως έφεδρος ανθυπίατρος Ιππικού-Τεθωρακισμένων. Διορίστηκε το 1974 βοηθός της έδρας Βυζαντινής Φιλολογίας. Το 1984 ορκίστηκε διδάκτωρ της ίδιας σχολής και το ίδιο έτος λέκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1994 εξελέγη παμψηφεί καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου και το 2000 αναπληρωτής καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του αναφέρεται σε θέματα Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, παλαιογραφίας, αγιολογίας-υμνογραφίας και εκδοτικής, από τα βυζαντινά χρόνια ως τον Παπαδιαμάντη, τον Σεφέρη και τη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.






e-mail Facebook Twitter