Ο παππούς μου Βασίλης Κόνδης


Συγγραφέας : Κόντης, Βασίλειος
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-204-187-1
Σελίδες : 160
Κατηγορίες : Βιογραφίες - Μαρτυρίες Κορυτσά - Ιστορία

9.00 € 8.10 €




Ο Κόν­δης όταν γύ­ρι­σε στην Κο­ρυ­τσά δεν θυ­μό­ταν τι ακρι­βώς είχε πει στον Βε­νι­ζέ­λο γι­α­τί ήταν ανα­στα­τω­μέ­νος, όμως θυ­μό­ταν πο­λύ κα­λά τι του είπε ο Βε­νι­ζέ­λος: «Αγα­πη­τέ μου, μι­λάς όπως εγώ μι­λού­σα στα χρό­νια του Θε­ρί­σου στην Κρή­τη».

Όταν αρ­γό­τε­ρα έμα­θε ο Κόν­δης τι είχε πει ο Βε­νι­ζέ­λος στη Βου­λή για το ζή­τη­μα της Β. Ηπεί­ρου, δη­λα­δή ότι μό­νον αν γί­νο­νταν κο­λοσ­σι­αία λά­θη, η Ελ­λά­δα θα έχα­νε την Β. Ήπει­ρο, ευχα­ρι­στή­θη­κε πά­ρα πο­λύ και με­τρι­ά­στη­κε η ορ­γή του.

Το βι­βλίο αυτό δεν είναι μια πλή­ρης βι­ο­γρα­φία του Βα­σί­λη Κόν­δη, αλ­λά βα­σί­ζε­ται σε αφη­γή­σεις του γιου του Λυ­σί­μα­χου Κό­ντη προς τον συγ­γρα­φέα που φω­τί­ζουν ορι­σμέ­νες πτυ­χές της προ­σω­πι­κό­τη­τας και της ζω­ής του.

Η ιστο­ρία της ζω­ής του Βα­σί­λη Κόν­δη είναι στε­νά συν­δε­δε­μέ­νη με την πο­λυ­κύ­μα­ντη ιστο­ρία της Κο­ρυ­τσάς στο πρώ­το μι­σό του εικο­στού αιώ­να, της οποί­ας ήταν μέ­ρος. Αρ­χί­ζο­ντας ως υπή­κο­ος της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας με επί­ση­μη γλώσ­σα του κρά­τους την τουρ­κι­κή, δι­κη­γό­ρος στα οθω­μα­νι­κά δι­κα­στή­ρια με την άδεια του Σουλ­τά­νου, κιν­δύ­νε­ψε να εκτε­λε­στεί στην εξέ­γερ­ση της Κο­ρυ­τσάς για την έντα­ξη της Β. Ηπεί­ρου στο ελ­λη­νι­κό κρά­τος το 1914, εκλέ­χτη­κε βου­λευ­τής Κο­ρυ­τσάς το 1915, είδε όμως το όνει­ρό του για μια ένω­ση με την Ελ­λά­δα να σβή­νει με την εμπλο­κή των Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων στην ορι­ο­θέ­τη­ση των συ­νό­ρων του νέου αλ­βα­νι­κού Κρά­τους.


Ο Βασίλης Κόντης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Αμερική, στο New York University από όπου πήρε το διδακτορικό του στη Νεώτερη Ιστορία το 1973. Διετέλεσε συνεργάτης διευθυντής και πρόεδρος του ΙΜΧΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.






e-mail Facebook Twitter