Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος

Mέσα από τους λόγους και αντίλογους διπλωματικών αντιπροσώπων και ηγητόρων των πόλεων - κρατών που ενεπλάκησαν: Πολιτικά και στρατιωτικά διδάγματα διαχρονικής αξίας
Συγγραφέας : Μερτζάνης, Ιωάννης
Εκδότης : Βεργίνα
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 978-960-8280-73-1
Σελίδες : 560
Σχήμα : 24x17

25.48 € 19.11 €




"... Ζούμε πράγματι με ένα πολίτευμα, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πολιτεύματα των γειτόνων μας και δε μιμούμαστε τους άλλους, αλλά εμείς μάλλον είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Το πολίτευμα αυτό το ονομάζουμε δημοκρατία, επειδή δε στηρίζεται στους λίγους αλλά στην πλειοψηφικά και όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στους νόμους... ...Στην πόλη μας, η άνοδος στα δημόσια αξιώματα γίνεται με βάση την προσωπική αξία και όχι την κομματική ή άλλη εύνοια και μάλιστα προτιμάται αυτός που έχει ικανότητες και μπορεί να ωφελήσει την πόλη, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει..." Περικλής Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να προσφέρει στον αναγνώστη, μαζί με τα ιστορικά και πνευματικά ωφελήματα, βαθιά αίσθηση και γνώση των διδαγμάτων της ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου, τα οποία έχουν διαχρονική αξία και χρησιμότητα, κι' όλα αυτά μέσα από τις εξαίρετες αφηγήσεις και δημηγορίες του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα και τη σύγκριση του ιστορικού χθες με το σήμερα. Στις διπλωματικές Ακαδημίες και τις στρατιωτικές σχολές το έργο του Θουκυδίδη αποτελούσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα μέρος του προγράμματος διδασκαλίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Μπράλος του Νομού Φθιώτιδας την 15 Οκτωβρίου 1934. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αμφίκλειας (1946 - 1949) και στο Πρακτικό Λύκειο Λαμίας (1949 - 1952). Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων το 1953 και απεφοίτησε το 1956 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Υπηρέτησε στην Ελλάδα: Ως Διοικητής Διμοιρίας - Λόχου - Τάγματος - Συντάγματος - Μεραρχίας Πεζικού και ενδιάμεσα: Στις Δυνάμεις Καταδρομών (Ανθλγός - Υπλγός, Διοικητής Τμημάτων Κρούσεως, 1958 - 1960), στη Στρατονομία (Ταγματάρχης, Επιτελής στη Διεύθυνση Στρα­τονομίας του ΓΕΣ και Διοικητής του Μικτού Λόχου Στρατονομίας ΓΕΕΘΑ, 1975 - 1978) και ως Επιτελής σε Τάγματα, Συντάγματα Πεζικού και Σώμα Στρατού, με τους προβλεπόμενους εκάστοτε βαθμούς. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου: Με το βαθμό του Λοχαγού, ως Διοικητής Διλοχίας Πεζικού στην Κερύνεια (1967 - 1968), ως Διοικητής Λόχου, Διευθντής 2ου - 3ου γραφείου και Υποδιοικητής του Κ.Ε.Ν. Πάφου (1968 - 1969). Με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, ως Διοικητής Τάγματος Πεζικού στην πόλη Χρυσοχούς (1978 - 1979) και ως Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Λεμεσού (1979 - 1980). Από την Κύπρο τοποθετήθηκε στο νησί της Σύρου, ως Διοικητής Τάγματος Πεζικού (1980 - 1982). Φοίτησε σε όλα τα σχολεία του όπλου του και στις Ανώτατες Σχολές Πολέμου και Εθνικής Αμύνης με επίδοση Λίαν Καλή - Άριστα. Έχει φοιτήσει μέχρι το Γ' έτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε όλους τους βαθμούς εξέλιξής του στο στρατό "κατ' εκλογήν" και αποστρατεύτηκε το Μάρτιο του 1987, "ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του", με το βαθμό του Υποστρατήγου, στο Κιλκίς, όπου διετέλεσε Υποδιοικητής και Διοικητής της VI Μεραρχίας Πεζικού. Ως Υποστράτηγος ε. α. διετέλεσε Καθηγητής Πολεμικής Τέχνης της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων στα μαθήματα, Στρατιωτικής Ασφάλειας, Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και Πληροφοριών Μάχης, την περίοδο 1996 - 1999 και συνέγραψε τρία αντίστοιχα βιβλία - βοηθήματα, τα οποία ενέκρινε το Σπουδαστικό Συμβούλιο της σχολής να χρησιμοποιούνται από τους Ευέλπιδες. Άρθρα του, ιστορικού κυρίως περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά του Στρατού Ξηράς (Στρατιωτική Επιθεώρηση), της Πολεμικής Αεροπορίας (Αεροπορική Επιθεώρηση), του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης (Εθνικές Επάλξεις) και στον ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο. Είναι έγγαμος με δυο παιδιά.






e-mail Facebook Twitter