Ο ρόλος του πολέµου στη νεότερη Eυρωπαϊκή ιστορία


Συγγραφέας : Howard, Michael
Εκδότης : Ποιότητα
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 978-960-7803-11-5
Σελίδες : 282
Κατηγορίες : Ευρώπη - Ιστορία Πόλεμος

20.00 € 14.80 €




O Martin Wight έγραψε πως «µπορεί κανείς να αξιολογήσει την εµβρίθεια και την οξυδέρκεια ενός θεωρητικού των διεθνών σχέσεων µελετώντας την άποψή του για τον πόλεµο». Με το βιβλίο αυτό ο Michael Howard, ένας από τους σηµαντικότερους αναλυτές των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής ανάλυσης, κατάφερε να εντάξει το φαινόµενο του πολέµου στην ιστορική εξέλιξη, να περιγράψει τον ρόλο του στην οικοδόµηση της σύγχρονης Ευρώπης και να προσφέρει έτσι µια περιεκτική και εξαιρετικά χρήσιµη ερµηνεία για τους διαµορφωτικούς παράγοντες του σύγχρονου κόσµου. Αν και µελετά µια ιστορική περίοδο χιλίων ετών, επιτυγχάνει να µη χάνεται στις λεπτοµέρειες των γεγονότων, ενώ επιχειρεί µια ευρεία ανάλυση των εξελίξεων που θα ενθουσιάσει κάθε αναγνώστη.


Περιεχόμενα:

 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οι πόλεµοι των ιπποτών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Οι πόλεµοι των µισθοφόρων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Οι πόλεµοι των εµπόρων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Οι πόλεµοι των επαγγελµατιών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Οι πόλεµοι της επανάστασης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Οι πόλεµοι των εθνών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Οι πόλεµοι της τεχνολογίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Η πυρηνική εποχή
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ
Κριτικές:
Ποια είναι η συµµετοχή του πολέµου στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγµατικότητα; Απάντηση στο ερώτηµα αυτό επιχειρεί να δώσει ο Michael Howard, ένας από τους σηµαντικότερους διεθνολόγους και ιστορικούς των διεθνών σχέσεων και ίσως ο γνωστότερος αναλυτής στρατηγικής στη γηραιά ήπειρο. «Είναι αµφίδροµη η σχέση του πολεµικού φαινοµένου µε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην πορεία µιας σύγχρονης κοινωνίας και ειδικότερα στη διαµόρφωση του σηµερινού διακρατικού συστήµατος;», ερωτά ο συγγραφέας και δίνει πολύπλευρες απαντήσεις, εξετάζοντας όχι µόνο συγκεκριµένες ιστορικές στιγµές που φωτίζουν το ρόλο του πολέµου στη διαδροµή των διεθνών σχέσεων στην Ευρώπη τους τελευταίους αιώνες, αλλά και το κοινωνικό και οικονοµικό πλαίσιο στο ιστορικό βάθος, ώστε να εξηγήσει τον τρόπο που επηρέασε το πολεµικό φαινόµενο του προφίλ του σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους-κράτους. Επίσης το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιµο αφού παρουσιάζει το ευρωπαϊκό υπόβαθρο µέσα στο οποίο κινήθηκε η ελληνική υψηλή στρατηγική κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, και εποµένως βοηθά όσους θέλουν να κατανοήσουν παρελθούσες και σύγχρονες εξελίξεις που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη νεοελληνική ιστορία.

O σερ Μάικλ Χάουαρντ υπήρξε κάτοχος της έδρας των πολεμικών σπουδών στο King's College του Λονδίνου, της έδρας Chichele της ιστορίας του πολέμου και σύγχρονης Ιστορίας στην Οξφόρδη, καθώς και της έδρας Robert A. Lovett της πολεμικής και ναυτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της σύγχρονης Ιστορίας στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γέιλ. Στο πλήθος των βιβλίων του συγκαταλέγονται: "Τα αίτια του πολέμου", "Ο ρόλος του πολέμου στη νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία" (ελλ. εκδ. εκδόσεις "Ποιότητα"), "Τα μαθήματα της Ιστορίας", "Η επινόηση της ειρήνης", "Η ιστορία του 20ου αιώνα" (Oxford University Press, επιμέλεια από κοινού με τον W. R. Lewis), "Ο πόλεμος και η φιλελεύθερη συνείδηση", "Γαλλο-πρωσικός πόλεμος" (βραβείο Duff Cooper Memorial), "Σπουδές στον πόλεμο και την ειρήνη" (βραβείο Iστορίας Wolfson).






e-mail Facebook Twitter