Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα

Κείμενα θεωρίας, Ιστορίας και κριτικής & συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων
Συγγραφέας : Χασιώτη, Νατάσσα
Εκδότης : Carpe Librum
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-5186-43-2
Σελίδες : 306
Κατηγορίες : Χορός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Συνεντεύξεις Χορογράφοι

25.00 € 18.75 €




Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή κειμένων που γράφτηκαν σε βάθος εικοσαετίας, και αφορούν σε διάφορες προσεγγίσεις της τέχνης του χορού –από Ιστορία μέχρι Κριτική, εκπαίδευση, αφιερώματα επετειακά. Εξαιτίας του πλήθους και της πολυμορφίας του υλικού, έχει χωριστεί σε διάφορα μέρη που εξυπηρετούν τον αναγνώστη: τα πιο θεωρητικά μαζί, η ιστορία χωριστά, κριτικές σύμφωνα με μια διαίρεση των παραστάσεων κατά είδος, στυλ, ύφος και ενδιαφέρον για την έμφυλη ταυτότητα. Τα κείμενα έχουν υποστεί μικρή επεξεργασία από τη συγγραφέα, που εμπλουτίζει και δεν αναιρεί αιρεί το αρχικό περιεχόμενο.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, υπάρχει επιλογή συνεντεύξεων με Έλληνες χορογράφους. Στη διάρκεια των χρόνων δουλειάς, η συγγραφέας έκανε συνεντεύξεις με όλους σχεδόν τους Έλληνες χορογράφους, και με κάποιους καλλιτέχνες έγιναν περισσότερες από μία συζητήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, επέλεξε τις πιο ενδιαφέ

 


Η Νατάσσα Χασιώτη MA, (UniversityofSurrey, UK) είναι κριτικός και ιστορικός χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 1992. Εργάστηκε σε πολλά περιοδικά, εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση: Το Βήμα, Ταχυδρόμος, AthensΝews, Ημερησία, Αυγή, Elle, Votre Beaute, Faqpress, Ballet/Tanz, DanceTheatre Journal, Danza & Danza, Seven X, ΝΕΤ, Εν Λευκώ κ.ά. Διδάσκει από το 2000 Ιστορία Χορού στο Επαγγελματικό Τμήμα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έχει μεταφράσει 11 βιβλία -ανάμεσα σ' αυτά, τα Ημερολογιακά Τετράδια -του Vaslav Nijinsky. Τα θέματα που την ενδιαφέρουν είναι η εκπαίδευση και οι νέες τεχνολογίες, ο χορός και η πολιτική, ζητήματα έμφυλης ταυτότητας, ψυχανάλυση και η ποπ κουλτούρα. Έχει στο ενεργητικό της ένα ντοκυμανταίρ για τον Σύγχρονο Χορό στην Ελλάδα (ΝΕΤ 2001), ενώ το video-dance "Lois & Clark" παρουσιάστηκε στην πλατφόρμα νέας χορογραφίας στο PACT-Zollverein (2004). Ένα δεύτερο video με τίτλο "Thesplendourandtheblaze" (2006) έχει θέμα γυναίκες-δολοφόνους από το αρχαίο Ελληνικό δράμα. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα της σε πολλές σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις (Γερμανία, Βέλγιο, Σιγκαπούρη, Καναδάς, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Πολωνία κ.α.). Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, όπως το πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών (1996). Υπήρξε μέλος της επιτροπής επιχορηγήσεων και βραβείων χορού του ΥΠΠΟ (1997-2004), αντιπρόεδρος της WorldDanceAlliance (2002-2006) και Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της ΚΣΟΤ (2001-2005/ 2012- ). Είναι μέλος της επιτροπής για τις Επαγγελματικές Σχολές Χορού του ΥΠΠΟ (2012- ).






e-mail Facebook Twitter