Ο τελευταίος του Κάισλιγκεν

Στα στρατόπεδα εργασίας των Ναζί - Μαρτυρίες
Συγγραφέας : Σαμπατακάκη, Μαρία
Εκδότης : Τόπος
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-499-093-1
Σελίδες : 96
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Προσωπικές αφηγήσεις Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες

10.00 € 6.90 €




Τον Αύγουστο του 1944, δύο περίπου μήνες πριν από την Απελευθέρωση, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα από τα τελευταία τους μπλόκα στην Αθήνα. Ο Παύλος Μώτος συνελήφθη μαζί με εκατοντάδες άλλους και στάλθηκε ως εργάτης-όμηρος σε στρατόπεδο εργασίας, στο Κάΐσλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ένα χρόνο μετά και αφού είχε απελευθερωθεί, κατέγραψε την εμπειρία του σε ημερολόγιο, που παρέμεινε ανέκδοτο για σχεδόν επτά δεκαετίες έως ότου παραδόθηκε από τον γιο του στην ερευνήτρια Ιστορίας Μαρία Σαμπατακάκη. Δίχως να απαντιέται η συμβατική μορφή της αντίστασης στην ιστορία του Μώτου, με την ανυπακοή, την απροθυμία και, κάποτε, την πονηριά, υπονόμευσε την εφαρμογή του εθνικοσοσιαλιστικού εργασιακού πειράματος, τοποθετώντας πάνω απ' όλα την ανθρώπινη επιθυμία για ζωή.
Η μαρτυρία του έρχεται επίκαιρα να μας υπενθυμίσει μία πλευρά του εθνικοσοσιαλισμού που περνά σχεδόν απαρατήρητη και ουσιαστικά μας δίνει την αρχαϊκή εικόνα του εκφασισμού της εργασίας, ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες σήμερα. Μέσα από αυτά τα στρατόπεδα εργασίας διαμορφώθηκαν οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες (Κρουπ, Ζίμενς, AEG κ.λπ.), ενώ ευθεία συνέχεια της εθνικοσοσιαλιστικής αντίληψης περί εργασίας αποτελούν οι «γκάσταρμπαϊτερ» της δεκαετίας του '50.


Η Μαρία Σαμπατακάκη σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία). Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, παρακολουθώντας αρχικά μαθήματα συγγραφής στο Christie's International Art Studies και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε ως ασκούμενη ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών επί τριετία, συμμετέχοντας στην επεξεργασία των ιστορικών εγγραφών και στην εκδοτική δραστηριότητα της υπηρεσίας. Το 2003, το πρώτο της διήγημα "Η τιμή του Παντελή Αβρακέα" βραβεύτηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που οργάνωσαν οι εφημερίδες "Οδός Αρκαδίας" - "Ελευθεροτυπία". Από το 2004 ξεκίνησε να συνεργάζεται ως αρθρογράφος με το μηνιαίο περιοδικό "Ιστορικά θέματα". Μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας κυκλοφόρησαν υπό την επιμέλεια του περιοδικού (με τη μορφή ενθέτου" οι μονογραφίες της "Η πείνα στην Κατοχή, 1941-1944" (2007), "Η μοναρχία στην Ελλάδα, η εξέλιξη ενός αμφιλεγόμενου θεσμού" (2008) και "Το Κυπριακό ζήτημα, από την Αγγλοκρατία έως την εισβολή του Αττίλα" (2009). Επίσης, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τα ιστορικά ένθετα των εφημερίδων "Έθνος" και "Ελευθεροτυπία" καθώς και με τα περιοδικά "Athens Magazine" και "Στρατιωτική ιστορία". Το 2010, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Ζαννιά Κότσικα είναι τ' όνομά μου".






e-mail Facebook Twitter