Οδός Ελλήνων

Δοκίμια για την ελληνικότητα, την παιδεία και τον πολιτισμό
Συγγραφέας : Γούδης, Χρίστος Δ.
Εκδότης : Κάκτος
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 978-960-382-706-1
Σελίδες : 565
Σχήμα : 17x12
Κατηγορίες : Έλληνες Ελλάς - Ιστορία Εκπαίδευση - Ελλάς - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Πολιτισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρά : Γράμματα - Επιστήμες - Τέχνες Βιβλία για Ανθρώπους

18.12 € 12.68 €




Η οδός των Ελλήνων δεν ήταν ποτέ λεωφόρος. Ήτανε πάντα ένα δύσβατο μονοπάτι για τους λίγους και διαλεχτούς της γης, τους ικανούς και αποφασισμένους να φθάσουν στην κορυφή του Όρους. Οι Έλληνες, έχοντας συναίσθηση και συνείδηση της ιδιοπροσωπίας τους, του "συνανήκειν" εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, κατόρθωσαν στον πεπερασμένο γεωγραφικό τους χώρο και να διαμορφώνουν κοινότητα χαρακτήρα, μέσα από την παντοδυναμία της γλωσσολαλιάς τους, την ανθρωπιά της κουλτούρας τους, το πολύτροπο του πνεύματός τους και τη μαγεία του τόπου τους. Στη μακρόχρονη ιστορική τους διαδρομή κατόρθωσαν, κάποιες φορές μέσα από αδελφοκτόνες συγκρούσεις, να συνθέσουν την Αθηναϊκή Δημοκρατία με το Σπαρτιατικό Ήθος, να ελληνοποιήσουν τη Μακεδονία, να μεταλαμπαδεύσουν τη γλωσσική και πολιτισμική τους κυριαρχία σε ολόκληρη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, να υποτάξουν πνευματικά την Ρώμη, να μεταπλάσουν τον Χριστιανισμό στα (φιλοσοφικά) μέτρα τους ("εν αρχή ην ο Λόγος"), να εξελληνίσουν σταδιακά το Βυζάντιο, και τελικά να ανατρέψουν μιαν Οθωμανική Αυτοκρατορία για να μορφοποιήσουν το Έθνος των Ελλήνων μέσα από την Επανάσταση του 1821. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Ο Χρίστος Γούδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1981 όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα από το 2001 είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και, από το 2003, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι επίσης υπεύθυνος για το μεγάλο έργο της λειτουργίας του νέου ελληνικού τηλεσκοπίου "Αρίσταρχος". Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδημαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σπουδών του Ελεύθερου Δημοτικού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΔΗ.ΠΑ) του Πειραιά, επί δημαρχίας Ανδρέα Ανδριανόπουλου (1987-1989) και ιδρυτής και διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου Πατρέων, επί δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου (1999-2000). Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας (1999 - 2002). Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά) και έχει δημοσιεύσει εκτενές μεταφραστικό και πρωτότυπο ποιητικό έργο. Συνέβαλε, από το 1982 και μετά, στην διαμόρφωση της ιδεολογίας και της πολιτικής φιλοσοφίας της ευρύτερης φιλελεύθερης, εθνικής, και ελευθεριακής Δεξιάς, αλλά και της πολιτικής της στην Έρευνα, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, μέσα από τις δραστηριότητές του σε όλα τα think tanks της παράταξης, στο Κ.Π.Ε.Ε. (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης), την ΚΙ.Π.Α.Ε.Α. (Κίνηση για τον Πολυμερή Αφοπλισμό, την Ελευθερία και την Ασφάλεια της Ευρώπης), την Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών), το Ι.ΠΟ.ΜΕ. (Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών), το "Φιλελέυθερο Φόρουμ", το ΚΕ.ΜΕ.Π.Ε. (Κέντρο Μελέτης Προβλημάτων του Ελληνισμού), τη θέση του ως υπεύθυνου ιδεολογίας και πολιτικής στο Ι.Δ.Κ.Κ. (Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής") αλλά και τη συνεχή συμμετοχή του σε πολλές επιτροπές της ΝΔ για την Έρευνα και την Παιδεία. Παρά την ενεργό συμμετοχή του στα δρώμενα της ευρύτερης παράταξης, παραμένει κομματικά ανένταχτος και αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως αναρχοδεξιός.






e-mail Facebook Twitter